Most iz 18. vijeka bit će sastavni dio budućeg trga u Gradačcu

Most iz 18. vijeka bit će sastavni dio budućeg trga u Gradačcu

Tokom uređenja Trga Alija Izetbegović u Gradačcu, izvođači radova otkrili su most iz 18. vijeka i temelje osmougaone ulazne kule na gradsku tvrđavu.

Nadzorni organ, arhitekt Enes Sahačić kazao je Feni da su, u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, razmotrili nekoliko načina zaštite i mogućnosti prezentacije ovih historijskih građevina.

– Ovi nalazi, uz turbe Husein kapetana Gradaščevića i Hadžiefendijino turbe, bit će sastavni dio novoizgrađenog trga.  Najvjerovatnije da će dio otkopanog mosta biti adekvatno restauriran i zaštićen staklenom pločom, a temelji nekadašnje kule, odnosno mjesto na kojem se ona uzdizala, bit će označeni na platou trga – ustvrdio je Sahačić.

Realizacija projekta uređenja gradskog trga je u sklopu protokola zaključenog između općine Gradačac i Turske razvojne agencije (TIKA) polovinom 2016. godine. Financijska sredstva su osigurali partnerski grad Sivas (Turska)  i TIKA, uz sudjelovanje Općine Gradačac.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 700.000 maraka, a završetak radova planiran je za kraj augusta, odnosno početak septembra ove godine.

 

Previous Psi demineri iz Bosne i Hercegovine spašavaju živote širom svijeta
Next Bosansko-britanska IT kompanija se širi na SAD; otvara ured u Miamiju

You might also like

BAŠTINA

Područje općine Busovača bogato stećcima, ali prepušteno zaboravu (Foto)

Područje općine Busovača, kao i čitavo područje srednje Bosne, bogato je srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima-stećcima, a neki od njih će biti uvršteni u kartu koju će izraditi Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona.

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: Skokovi na Bentbaši 22. augusta, ograničen broj gledalaca

U organizaciji ‘SporTur’ iz Sarajeva, na poznatoj sarajevskoj Bentbaši, po šesti put bit će održano takmičenje u skokovima u vodu ‘Bentbaša Cliff Diving 2020’.  Ovaj sportsko-turistički događaj, koji je postao prepoznatljiv brend

BH RAZGLEDNICA

Livno – grad potkupolnih džamija

Nakon Sarajeva grad s najvećim brojem potkupolnih džamija u Bosni i Hercegovini bilo je Livno što najbolje svjedoči o nekadašnjoj važnosti tog mjesta. U Livnu trenutno postoje tri restaurirane potkupolne