Ugljanin pozvao EU da uvaži volju građana Sandžaka sa referenduma iz 1991. godine

Ugljanin pozvao EU da uvaži volju građana Sandžaka sa referenduma iz 1991. godine

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas EU da kako je naveo, “uvaži slobodno izraženu volju građana Sandžaka koji su na referendumu održanom 1991. godine glasali za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa  pravom priključenja jednoj od suverenih republika”.

Na Posebnoj sednici BNV-a povodom Dana samopredjeljenja građana Sandžaka izraženog na referendumu iz 1991. godine, Ugljanin je pozvao EU i da poštuje odluke iz Haškog dokumenta i zaključke Badinterove komisije o bivšoj Jugoslaviji.

“Građanima Sandžaka kao autohtonom narodu na svojoj teritoriji moraju se, kroz rješavanje statusa Sandžaka, obezbijediti mehanizmi da bez uslovljavanja počnu ostvarivati pravo na život, slobodu, sigurnost, brži ekonomski razvoj, kako bi konačno osigurali svoju političku egzistenciju”, rekao je Ugljanin a preneo BNV.

Na referendumu koji je održan od 25. do 27. oktobra 1991. godine, skoro 99 odsto izašlih birača se izjasnilo za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika.

Tadašnja vlast je rezultate referenduma odbacila, a protiv Ugljanina je podigla optužnicu zbog protivdržavnog djelovanja sa namjerom da otcijepi Sandžak.

 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Sjećanje na brigadnog generala Hajrudina Mešića – Heroja oslobodilačkog rata (Video)
Next Hoće li žičara voditi do tvrđave iznad Blagaja

You might also like

SANDŽAK

Sandžak: Počelo obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave

Svečanim podizanjem bošnjačke nacionalne zastave ispred područnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Prijepolju je danas počelo zvanično obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalnog blagdana Bošnjaka u Srbiji. 

SANDŽAK

Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave: Očuvati nacionalni identitet i riješiti status Bošnjaka i Sandžaka

Svečanim podizanjem zastave na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka večeras je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kao i defileom folklornih grupa koje učestvuju u manifestaciji “SBONI 2022”

SANDŽAK

Novi Pazar proglasio Dan žalosti zbog požara koji je odnio četiri dječja života

Grad Novi Pazar donio je odluku da sutra, 6. marta 2023. godine, bude proglašen Danom žalosti zbog tragičnog požara koji se dogodio jutros, u kojem je poginulo četvero djece, javlja