Novo pozorišno djelo: Predstava “Zmaj od Bosne” uskoro pred publikom

Novo pozorišno djelo: Predstava “Zmaj od Bosne” uskoro pred publikom

 

Pripreme za realizaciju nove predstave “Zmaj od Bosne”, gradačačkog kapetana koji se borio za bosansku autonomiju u Osmanlijskom carstvu i jednog od najistaknutijih povijesnih osoba u Bosni i Hercegovini, ušle su u završnu fazu. 

Predstava na tekst Elvisa Ljajića, pozorišnog kritičara iz Sarajeva, radit će se u režiji Slavenka Saletovića, redovnog profesora Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i jednog od najpriznatijih reditelja koji je uradio više od stotinu predstava na pozornicama svih važnijih pozorišnih kuća u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i desetak televizijskih dramskih i filmskih ostvarenja.

– Imali smo jako težak zadatak da odaberemo prave glumce za ovu predstavu koji su, pored svog glumačkog kvaliteta, morali i karakterno odgovarati ulogama. Važno je istaći da glumačku ekipu čine velika imena bosanskohercegovačkog, srbijanskog i hrvatskog glumišta. Jedino što možemo otkriti je to da je ulogu kapetana Huseina Gradaščevića dobio poznati bosanskohercegovački glumac, istakao je Mustafa Sušić, izvršni producent i umjetnički direktor predstave te dodao da će ovo pozorišno djelo ujedno biti i historijski čas za sve učenike srednjih škola.

Prema riječima Omera Isovića iz Agencije Kreativa Marketing, koja je sa Udruženjem “Zmajevo srce” izvršni realizator, planirano je da se predstava odigra u gotovo svim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini. Također je izrazio nadu da će ovo umjetničko djelo dobiti podršku kantonalnih i federalnih insititucija vlasti.

Premijera “Zmaja od Bosne” planirana je u aprilu 2018. godine, dok će javnost više informacija o samoj predstavi dobiti u januaru naredne godine kada će biti upriličena i prva press-konferencija.

 

(tuzlarije.net/MiruhBosne)

 

Previous U Sandžaku nema organizovanog dočeka Nove godine: Novac za slavlje doniraju ugroženoj djeci
Next Općina Stari Grad podijelila paketiće učenicima u Konjević-Polju i Novoj Kasabi

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevski umjetnik u brazilskim školskim knjigama

  Sarajevski umjetnik Nijaz Gojak postao je dijelom brazilskog sistema obrazovanja i izučavanja modernog slikarstva. Da li je to još jedna priča o tome kako se domaći rad više cijeni

KULTURA I UMJETNOST

Bajramski koncert iz Mostara poslao poruku prijateljstva

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” Regionalno društvo Hercegovina sinoć je u ambijentalnom prostoru mostarskog Centra za kulturu organizirala bajramski koncert. Predsjednik BZK “Preporod” Hercegovina Harun Hasanagić pozdravio je sve prisutne

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu obilježen Dan Ahdname: Događaj značajan za očuvanje multietničkog bića Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je danas održana 12. po redu manifestacija Dan Ahdname na kojoj je svečano obilježena 554. godišnjica od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim katolicima, kojom su im