Zbog poziva na linč Bakire Hasečić – RTRS kažnjen u iznosu od 9.000 KM

Zbog poziva na linč Bakire Hasečić – RTRS kažnjen u iznosu od 9.000 KM

 

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine je, zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, izrekla Radio televiziji Republike Srpske jedinstvenu kaznu u iznosu od 9.000 KM.

Radi se o prilogu emitovanom u informativnom programu Dnevnik 2 RTRS od 23. novembra, u kojem se, prema prigovorima gledatelja i nevladinih organizacija Mreža za izgradnju mira i Ženska mreža BiH, navodi da emitovani sadržaj, između ostalog, predstavlja “otvoreni poziv na linč Bakire Hasečić, žrtve ratnih zločina u Višegradu”.

Bakira Hasečić je iščekujući presudu Ratku Mladiću ispred Haškog tribunala reagirala na provokaciju mladića koji je ispred žrtava mahao sa srbijanskom zastavom.

RAK je, između ostalog, utvrdio da je RTRS plasirao niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun gospođe Bakire Hasečić, čije stajalište nije bilo uključeno.

“Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda protiv Hasečić od strane voditelja u najavi i novinara u okviru samog priloga, kao i uključene izjave pojedinih sagovornika u prilogu, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, te samim tim i nepravičnog tretmana Hasečić u programu RTRS-a”, navedeno je u obrazloženju RAK-a, piše Oslobođenje.

Previous Biznis forum u Dohi: Tuzlanska so uskoro na katarskom tržištu
Next Mostar: Samouka slikarica hobi pretvorila u ozbiljan posao i prodaje slike širom svijeta

You might also like

NAŠI DANI

Palestina: Radost zbog povratka pritvorenih

Zein Basravi izvještava iz Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali Mogu vam reći da je ovo sretan trenutak za grad Nablus i za zajednice na okupiranoj Zapadnoj obali. Razgovarali smo s

NAŠI DANI

U Grazu se oprostili od Osima uz pjesmu“Kad ja pođoh na Bentbašu” i uzvike na bosanskom

Reflektori na stadiona kluba Sturm u Grazu ugasili su se u 81. minuti, koliko je imao legendarni trener Ivica Osima kada je preminuo 1. maja. Emotivni oproštaj organizovali su članovi

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U predmetima za ratne zločine bosanskim sudovima nedostupno 340 zločinaca, kriju ih Srbija i Hrvatska

Adekvatno kažnjavanje onih koji su činili i učestvovali u ratnim zločinima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu minimum je pravde koju zaslužuju žrtve porodica. Trideset godina zvuči puno, ali očito