Obilježena godišnjica reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

Obilježena godišnjica reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

 

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 22. godišnjice reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegaciju Općine Novo Sarajevo je predvodio općinski načelnik Nedžad Koldžo, zajedno sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica sa reintegrisanog područja i predstavnicima boračkih udruženja.

Cvijeće su položila i Fatihu proučila i djeca osnovnih škola ”Grbavica I” i ”Grbavica II”.

Koldžo je izjavio kako svake godine datumu reintegracije, 19. martu, pridaju dužno poštovanje uz želju da očuvaju sjećanje na te dane i mladima daju do znanja šta se dogodilo na Grbavici i zbog čega se ovaj dan obilježava.

”Trudimo se da se svake godine na jedan dostojanstven način sjetimo tog dana i svih onih žrtava koje su bile u vrijeme agresije i na prostoru Grbavice, odnosno ovog okupiranog područja i općenito u gradu, odnosno Kantonu Sarajevo”, rekao je Koldžo.

Dodao je kako je obilježavanje datuma poput ovog određeni doprinos da se u sferi općeg zaborava bori protiv onoga što se ne smije zaboraviti, vodeći računa da to nije usmjereno ni prema kakvoj netrpeljivosti ili širenju mržnje.

”Samo da se ovoj generaciji, koja je uglavnom rođena poslije tih dešavanja, znači 22 godine su prošle od tog dana, jednostavno stavi do znanja da je to nešto vrlo važno i da se treba učiti na tim nekakvim stvarima iz historije da se ta historija koju smo mi nažalost, koju pamtimo, proživjeli, nikad nikom ne ponovi”, rekao je Koldžo.

Mujesira Duraj, ratna veteranka Armije BiH sa Zlatišta, ratne dane provela je na liniji u blizini Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić.

”Kada smo dobili naredbu da ćemo ući na Grbavicu, to je bila velika radost, ali bilo je i malo straha i žalosti i svega. Međutim, kada smo krenuli ka Grbavici, imali smo jake emocije i veliku radost jer ulazimo na mjesto koje je bilo četiri godine okupirano”, podsjetila je Duraj.

Istakla je kako su po ulasku na Grbavicu zateki paljevine i ruševine, ali su srca bila puna radosti, jer su ušli na mjesto gdje se tokom više od tri godine opsade Sarajeva nije moglo ući.

”Kada smo došli ispred mjesne zajednice Grbavica I, to je bila velika radost svih nas. Kada smo vidjeli ljude, stanovnike koji su bili tu, na očima se vidjela žalost i radost. Teško je govoriti danas o tim stvarima jer su emocije jake. Mene, kao ženu borca, to pogađa”, pojasnila je Duraj.

Smatra kako se ne smiju zaboraviti i prestati obilježavati značajni datumi iz proteklog rata, iako to može biti teško.

”Nećemo dozvoliti da se zaboravi, nećemo dozvoliti da se naši šehidi zaborave”, poručila je.

Planirano je i polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Grbavica, zatim u spomen-parku Vraca, te na spomen-obilježju logorašima na Grbavici.

Nakoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, sa početkom u 18 sati, večeras će se održati i svečana sjednica savjeta mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

U sklopu programa obilježavanja Dana reintegracije organizirana je akcija estetskog uređenja naselja u kojoj su učestvovali učenici novosarajevskih osnovnih škola, te brojni građani, kao i takmičenje u izradi literarnih i likovnih radova.

Previous Uskoro na bosanskom tržištu novi brand “Green Farm”
Next Sinkro proširio poslovanje na špansko tržište. U novim pogonima na Ilidži namjeravaju zaposliti 200 ljudi

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu otvoren Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, koji je pokrenut uz podršku Međunarodnog tribunala za ratne zločine (MKSJ) u Hagu, otvoren je u Sarajevu. U okviru Muzeja nalaze se arhiv

NAŠI DANI

New York: Zvaničnik UN-a za ljudska prava podnosi ostavku zbog genocida u Gazi i okrivljuje Zapad

Zvaničnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava napušta svoj posao zbog onoga što on naziva “genocidom” u Gazi koji UN nisu uspjeli zaustaviti. Craig Mokhiber, direktor UN-ovog ureda Visokog komesara za

NAŠI DANI

Poruka za Sandžak iz Sarajeva: Jedno srce, jedan narod!

Sarajevska Vijećnica je večeras osvijetljena bojama nacionalne zastave sandžačkih Bošnjaka u znak solidarnosti i podrške Sandžaku koji se posljednjih dana suočava sa velikim izazovima. Ovim činom Grad i građani Sarajeva