Krajina u organskoj proizvodnji i turizmu

Krajina u organskoj proizvodnji i turizmu

 

Razvojne ekonomske šanse USK najviše se ogledaju u iskorištenosti potencijala u poljoprivredi i sve više rastućem turizmu. Posebno su značajne poljoprivredne površine kao što su oranice i bašte na koje se odnosi najveći dio. Nažalost, njihova iskorištenost još uvijek nije dovoljna, a razlog tome je nedostatan broj velikih i ozbiljnih proizvođača i proizvodnih pogona.

Medeno polje nadomak Bosanskog Petrovca svjedoči zašto USK još nosi i naziv „Zeleni kanton“. Pašnjaci, šume, obradiva zemlja daju mu mogućnost za razvoj lepeze u poljo-proizvodnji. Kraj je ovo bogat vodom, a kako ne postoji teška ili obojena industrija, Krajina se smatra područjem idealnim za organsku proizvodnju i razvoj turizma.

Od brojnih pozitivnih primjera, jedan je i onaj o kojem se često govori i piše. Fatima i Idriz Gerzić, već odavno sve svoje potencijale usmjeravaju u poljoprivredu, te su registrirali porodični biznis za proizvodnju pčelinjih i proizvoda ljekovitog bilja. U ovom svijetu koji traži puno rada i odricanja nisu sami. Ono što priroda daje nastoji iskoristiti i porodica Elezović. Na samom izvorištu bisera Bosanske Krupe, rijeke Krušnice, podigli su ribnjak. Pored ukusne domaće pastrmke, svima koji ih posjete nude i uslugu turističkog obilaska izvorišta.

Osim pčelinjaka, uzgoja ili sakupljanja ljekovitog bilja i uzgoja pastrmke evidentni su i drugi aspekti za tržišno orijentiranje u poljoprivredi. Od blizu 200 000 hektara poljoprivrednog zemljišta u USK, od čega je većina u privatnom vlasništvu, najveći dio odnosi se na oranice i bašte, i to više od 100 000 hektara. Pod livadama i pašnjacima je blizu 90 hiljada, a oko 2500 hektara odnosi se na voćnjake.

Upravo je voćarstvo, tačnije proizvodnja jagodičastog voća, unazad nekoliko godina doživjelo pravu ekspanziju. Iako je njen kvalitet u ovom diijelu Bosne primjetan i cijenjen, činjenica je da su neopravdano zanemarene značajne neobradive površine i da je zemlja pod korovom. Zabrinjava i negativan trend koji svjedoči da je sve više onih koji iz objektivnih razloga odustaju od poljoprivrede. Ne svojom voljom.

Kako prirodne mogućnosti, naročito one u poljoprivredi staviti u funkciju ovog kraja trebao bi biti prioritet nadležnih i prilika da se upravo kroz agrar osiguraju potrebna radna mjesta i time prvo uspori, a zatim i zaustavi evidentni odlazak stanovništva.

Izvor: RTVUSK
Previous Promovisano novo izdanje Pravopisa bosanskog jezika
Next Otvorena izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta

You might also like

TURIZAM

Najbolji svjetski skakači u vodu ponovo u Mostaru

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo i ove godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Najbolji svjetski skakači u vodu će 24. septembra na Starom mostu ponovo izvoditi nevjerovatne skokove kojima

BH RAZGLEDNICA

Posjetioci danas uživali na suncem “okupanoj” Bjelašnici

  Na suncem “okupanoj” olimpijskoj ljepotici Bjelašnici posjetioci su danas  uživali u prekrasnom vremenu i zimskoj idili.

MADE IN BOSNIA-387

Pozitivna povratnička priča: U mjestu Koraj uspješno se bave proizvodnjom voća

Iako nisu predmet interesovanja javnosti, te se o njima vrlo malo zna, neka naselja u Bosni i Hercegovini, jednostavno, oduševljavaju. Neka naselja će vas oduševiti pričama koja se vežu za