Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet Bosanskopodrinjskog kantona Goražde

Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet Bosanskopodrinjskog kantona Goražde

 

Bogata prirodna i kulturno-historijska baština resursi su koji imaju neprocjenjivu vrijednost i potencijal za razvoj turizma na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Nažalost, bogatstvo kojim je priroda obdarila ovaj dio Bosne i Hercegovine je vrlo malo  iskorišteno, iako u njemu leži šansa za prosperitet ovog kantona.

U Turističkoj zajednici BPK Goražde ističu da u trenutnoj turističkoj ponudi BPK-a nedostaju kvalitetniji sadržaji koji bi omogućili duži boravak gostiju. Direktor TZ-a Edin Kunovac u razgovoru za Fenu pojašnjava da se dosadašnja turistička kretanja svode na izletnički ili vikend boravak, bez obzira o kojem periodu u godini se radi.

– Možemo zaključiti da nedostaje boravišni turizam koji je prijeko potreban ukoliko želimo ozbiljnije da se bavimo ovom djelatnošću. Za moje shvatanje turistička sezona treba da traje 365 dana i svi pravni subjekti koji se opredjeljuju za bavljenje ovom djelatnošću trebali bi da u svojoj ponudi nude sadržaje sa kojima bi imali goste tokom cijele godine. Samo će u tim okolnostima ostvariti veći profit i razvoj ove visoko profitabilne djelatnosti – ocjenjuje Kunovac uz napomenu da su pravnim subjektima potrebni menadžeri i kvalitetan servis te drugo osoblje koje će uticati na kvalitet usluge a time i na pozitivnija turistička kretanja.

Prema podacima sa kojima raspolaže Turistička zajednica, u proteklih devet mjeseci registrovano  je 1.867 dolazaka, dok je u istom periodu ostvareno 3.851 noćenje domaćih i stranih turista, a najviše dolazaka i noćenja zabilježeno je u gradu Goražde.

– Najveći broj dolazaka i noćenja uz domaće turiste, ostvarili su državljani iz Njemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske,Turske i Holandije. Ovi podaci prikupljeni su na osnovu uplate boravišne takse i dostavljenih podataka knjigovodstvenih biroa koji su angažovani od strane pravnih lica koja se bave pružanjem usluga smještaja u hotelima, motelima, pansionima i turističkim naseljima.  Uzimajući u obzir broj smještajnih kapaciteta moramo konstatovati da je njihova popunjenost u toku godine veoma slaba. Znači i sa postojećim smještajnim kapacitetima mogli bi prihvatiti znatno veći broj turista ako su podaci o prijavi gostiju koji se dostavljaju Turističkoj zajednici BPK Goražde, vjerodostojni – dodaje Kunovac.

Sudeći po dosadašnjim iskustvima  sa gostima koji posjećuju ovaj dio Bosne i Hercegovine, najviše interesovanja pokazuju za splavarenje, obilazak kulturno-historijskih znamenitosti, pasivni odmor – opuštanje, posjete različitim manifestacijama, uživanje u prirodnim ljepotama ali i domaće i internacionalne specijalitete. Ovaj dio BiH idealan je za  sportski ribolov na rijekama Drini i Prači, planinarenje, lov i druge oblike turističkih sadržaja.

– Splavarenje Drinom od Ustikoline do Goražda je jedinstvena svjetska atrakcija a putovanje splavom uzbudljiva  i nezaboravna avantura. Ovaj turistički proizvod neophodno je nadograđivati da bi bio iskorišen u svom punom kapacitetu. Nažalost, Drina kao resurs je ipak nedovoljno iskorištena u oblasti turizma. Nismo uspjeli urediti ni jedno kupalište, šetalište ili zelenu površinu koja bi svojom atraktivnošu privlačila još veći broj turista, a mogućnosti su ogromne. Gostima koji dolaze na splavarenje ili je njihov  motiv neki drugi od selektivnih oblika turizma, predlažemo da posjete sve tri lokalne zajednice i njihovu okolinu gdje su se hiljadama godina susretale različite kulture, civilizacije i religije o čemu svjedoče  brojni spomenici, arheološki lokaliteti i mnogi drugi artefakti koji svjedoče o prošlim vremenima. Najveći potencijal za unaprijeđenje turističke ponude je Ada Ustikolina koja raspolaže bungalovima na obali Drine, restoranom I sportskim terenima za odbojku I mali fudbal što uz brdski biciklizam I ribolov čini idealno mjesto za odmor u netaknutoj prirodi.  Posebno atraktivan je lovno-turistički kompleks Bijele vode tako da svima  koji žele mir, slušati cvrkut ptica, ugodan smještaj, kušati specijalitete domaće kuhinje i niz drugih sadržaja tokom cijele godine, sa zadovoljstvom preporučujemo Bijele vode – precizira on.

Turistima koji posjećuju Grad Goražde u Turističkoj zajednici preporučuju obilazak džamije Kajserije, “Mosta ispod mosta” – simbola otpora Goraždana, kao i izletišta “Rorovi” s kojeg se grad i Drina vide kao na dlanu. Nekropola stećaka Goršić polje nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a. Nedaleko od samog centra grada u mjestu Donja Sopotnica uz magistralnu cestu Goražde – Višegrad, smještena je  Crkva sv. Georgija.

Po ocjeni direktora Turističke zajednice BPK Goražde, pored ideja kojih, kako kaže,  ne nedostaje, za poboljšanje turističke ponude I unaprijeđenje ove oblasti u BPK Goražde neophodno je donošenje odgovarajućih propisa ali i veća finansijska podrška u budžetima.

– Neophodno je donošenje Zakona o turizmu BPK Goražde te uspostavljanje javno-privatnog partnerstva čime bi se stvorili infrastrukturni preduslovi razvoja. Izradom analize konkurencije dobili smo smjernice za uspješno pozicioniranje BPK na turističkom tržištu, a pokazalo se da je najbrži rastući segment turističke potražnje onaj koji traži aktivne oblike odmora. U skladu s trendovima razvija se avanturistički turizam koji uključuje ekstremne sportove poput planinarenja, brdskog biciklizma, raftinga i splavarenja, a neophodno je i značajnije investiranje u planinski I seoski turizam. Međutim, imajući u vidu dosadašnja postignuća u tom smislu, evidentno je da grad, općine i BPK Goražde nisu u mogućnosti sami finansirati infrastrukturni razvoj nekih od selektivnih oblika turizma koji bi potencijalno mogli doprinijeti značajnom poboljšanju u ovoj oblasti na području BPK Goražde. Uz zapošljavanje kompetentnih kadrova  i malo više zalaganja svih nas, mogli bi  da dostignemo i najrazvijenije turističke regije u Bosni i Hercegovini – zaključuje direktor Turističke zajednice BPK Goražde.

Previous Bihać: Obilježavanje Dana 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine
Next Obilježavanje bitke za ”Oklopni voz” u Gradačcu

You might also like

TURIZAM

Hoteli u Bosni za novogodišnju noć popunjeni 100 posto

Brojni hoteli u Bosni i Hercegovini za novogodišnju noć imaju bogate ponude – od smještaja, muzike do bogatih gastronomskih delicija. Hoteli koje je kontaktirala Bloomberg Adria naveli su kako je njihov smještajni

BH RAZGLEDNICA

Kalesija: 75-godišnji Suljo Fejzić ne pamti ovakav rod šljive (Video)

Ova godina itekako je bila pogodna za rod šljive, pa je trenutno i berba ove slasne voćke u toku. Suljo Fejzić ima 75 godina i kako kaže ne pamti ovakav

BH RAZGLEDNICA

Vlašić pod snijegom, ovačari kreću na put dug 200 kilometara (Video)

Vlašić je jutros osvanuo pod snijegom. Ovčarima koji još nisu napustili planinu nisu očekivali desetak centimetara snijega na Galici. Emsad već sutra napušta planinu i odlazi na put s ovcama