Fondacija Hastor stipendira 334 studenta iz cijele Bosne i Hercegovine

Fondacija Hastor stipendira 334 studenta iz cijele Bosne i Hercegovine

 

Predstavnici Fondacije Hastor potpisali su danas u Sarajevu ugovore o stipendiranju sa 334 studenta u 2018./2019. akademskoj godini, s različitih univerziteta širom Bosne i Hercegovine.

Glavni zadatak stipendista je da redovno izvršavaju obaveze na fakultetu, a Fondacija sa njima radi na ličnom napretku i razvoju. Stipendisti su i u obavezi da pomažu drugima, što i jeste misija Fondacije Hastor.

Direktor Fondacije Seid Fijuljanin rekao je Feni da neki od današnjih potpisnika ugovore o stipendiranju potpisuju od početka tog projekta Fondacije Hastor. Lijepo je vidjeti ih, kao i one što su završili studiranje kao stipendisti Fondacije Hastor, a danas su prijatelji te fondacije.

– Izrasli su u samosvjesne i odgovorne ljude, a sad svoju djecu uče tim vrlinama. Divno je vidjeti da neko 13. put potpisuje ugovor sa nama, da je iz školske klupe kao osnovac došao u priliku da upisuje master studij, s pohvalama dekana. Imamo nekoliko takvih. S ponosom ističemo najbolje, a s velikom predanošću radimo sa svima onima čiji prosjek u školi i status želimo poboljšati – kaže on.

Fijuljanin ističe da je u toku i konkurs za prijem novih studenata – stipendista Fondacije Hastor, osim onih sa kojima je danas potpisan ugovor.

– To su talentirani studenti, koji imaju više samoinicijative i afinitete prema liderstvu i mentorstvu – naglasio je.

Volonter Fondacije, učitelj Ramo Hastor, od početka je u programu stipendiranja. Prati rad i napredak stipendista, a zadovoljan je tempom i načinom razvijanja Fondacije Hastor.

– U BiH ima pametnih mladih ljudi, ali ih dosta nije imalo mogućnosti da se školuje, posebno u ruralnim sredinama. Željeli smo da im to omogućimo, to se pokazalo opravdanim. Ti učenici danas kao studenti ubiru pohvale dekana, osvajaju nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Svaki njihov uspjeh i moj je uspjeh – ponosno ističe učitelj Ramo.

Fondacija Hastor od 2006. godine podržava i osnažuje djecu i mlade u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojim zajednicama. U ovoj akademskoj godini bit će potpisano ukupno 1.976 ugovora o stipendiranju, 334 ugovora zasad sa studentima, a ostalo su osnovci i srednjoškolci. Prisutni su, kaže Fijuljanin, u više od 120 općina u BiH. Želja im je posebno potaknuti one koji dobro uče, a u težoj su ekonomskoj situaciji.

Previous Firma iz Cazina skratila radno vrijeme kako bi radnice bile više s porodicom
Next Divan jesenji dan: Novembarsko sunce i prepuno Sarajevo (Foto)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Asim Kurjak: Imamo 224 doktora nauka u dijaspori koje planiramo početi pomalo vraćati u Bosnu i Hercegovinu

Internacionalna akademija nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je u Hotelu Evropa u Sarajevu održala okrugli sto na temu “Kuda ide Bosna i Hercegovina”.  O brojnim aktuelnim temama i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mlade bosanske arhitektice osmišljavaju prve kuće koje bi se mogle graditi na Marsu

Dok spejs stručnjaci istražuju ima li života na Marsu, dvije mlade bosanskohercegovačke arhitektice osmišljavaju prve kuće koje bi se mogle graditi na „crvenoj“ planeti. Mirha Vlahovljak i Hana Zečević za

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Studenti sarajevskog ETF-a napravili prvog bosanskog humanoidnog robota

Zahvaljujući domaćoj pameti, mladim inovatorima i studentima Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, Bosna i Hercegovina je po prvi put dobila humanoidnog robota koji je dobio i svoje ime, Robby Megabyte. Adnan Arnautović,