Makarević: Izvoz u Norvešku povećan za skoro 30 posto

Makarević: Izvoz u Norvešku povećan za skoro 30 posto

 

Na godišnjoj sjednici udruženja Pozitiv u Zenici, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je da je plan povećanja izvoza u ovu skandinavsku zemlju dostignut pa čak i premašen.

– U odnosu na prošlu, ove godine je, prema dostupnim podacima, izvoz povećan za gotovo 30 posto, i to bez decembarskih podataka – ističe ambasador Makarević.

Upravo je Ambasada Bosne i Hercegovine u Oslu bila organizator i domaćin prvog susreta članova Udruženja poslovnih ljudi iz BiH “Pozitiv” s bosanskohercegovačkim biznismenima u Norveškoj koji su u ovoj skandinavskoj zemlji nedavno registrirali Norveško-bosanskohercegovačku komoru.

Ambasador Makarević je tada naglasio da je jedan od njegovih prioriteta poboljšati bilateralnu trgovinsku razmjenu između Bosne i Hercegovine i Norveške. Ističe da se do sada nije dovoljno koristio potencijal saradnje s našim privrednicima koji su vrlo poduzetni i uspješni u Norveškoj.

– Ideja je bila povezati poduzetnike iz Bosne i Hercegovine s bosanskohercegovačkim poduzetnicima iz Norveške, koji su sada organizirani i žele saradnju s domovinom. I ta ideja je urodila plodom. Pogotovo sto je prvi susret u Oslu bio ujedno i prvi put da privrednici iz Bosne i Hercegovine u ovolikom broju i organizirano dolaze u Norvešku kako bi uspostavili kontakt i saradnju s našim iseljenicima koji posluju u ovoj zemlji, naglašava Makarević.

Na tom sastanku su bili predstavnici iz oblasti sigurnosti, turizma, industrije stakla, obrade drveta, elektro i mašinske industrije, građevinarstva informatike te arhitekture. Vjeruje se da će rezultat ove sinergije biti kreiranje zajedničkih projekata i u budućnosti.

Tom prilikom se prisutnima obradio i Nahid Hasanbegović, u ime udruženja “Pozitiv”, prezentirao rad udruženja i njihove planove za budućnost te se zahvalio ambasadoru Makareviću na saradnji.

Previous Šta je nama država! Narod Malezije donirao 47 mil. dolara za otplatu državnih dugova
Next Započela 'Starogradska bajka' - Besplatno klizalište i raznovrsni sadržaji

You might also like

Ekonomija/Biznis

Puževi iz naše zemlje završavaju na evropskim trpezama

  Iz Bosne i Hercegovine je na tržište Evropske unije (EU) prošle godine izvezeno puževa u vrijednosti od 12,6 miliona KM. Tokom 2016. izvoz je bio i veći i to

Ekonomija/Biznis

Novo na tržištu: Tops Ananas – najslađi okus ljeta!

   Agrokomercov brend Tops velikokladuške prehrambene industrije AC Food plasirao je na tržište svoj novi ukus sa ananasom, prvi te vrste na tržištu biskvita.  Sa porukom “Najslađi okus ljeta –

Ekonomija/Biznis

Otvoren međunarodni sajam ‘Energa’, više od 100 izlagača (VIDEO)

  Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “Energa 2018”, osmi po redu, otvoren je danas u Sarajevu, gdje  se do 21. juna predstavlja više od 100 izlagača