Poznate sklupture ponovo nad Miljackom

Poznate sklupture ponovo nad Miljackom

 

Baš kao proljetne noći Sarajeva pod opsadom 1993. godine sinoć je Općina Centar, kao finansijer projekta, u prisustvu akademskog kipara Enesa Sivca, organizirala postavljanje tri skulpture nad Miljackom iznad mosta Festina Lente.

Valja se prisjetiti da je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u uvjetima najteže ratne godine Sarajeva pod opsadom, kipar Enes Sivac uradio skulpture ekvilibristi, da bi Općina Centar finansirala njihovu obnovu i povratak na istu lokaciju kao prije 26 godina.

Fotografije skulptura ekvilibrista iz Sarajeva obišle su cijeli svijet, našle su se na stranicama uglednih časopisa, dnevnih novina, pa čak i na koricama knjiga predstavljajući ovo vrijedno umjetničko djelo kao snažan simbol kulturnog otpora glavnog grada Bosne i Hercegovine u vrijeme najduže i najsurovije opsade jednog evropskog grada u 20. stoljeću.

Jutro nakon postavljanja 1993. godine stanovnici opkoljenog Sarajeva su se divili hrabrosti autora i njegovih saradnika, a isto tako je bilo i 8. februara 2019. godine gdje su prolaznici u Ulici Maka Dizdara fotografisali tek postavljene skulpture.

Općina je realizirala ovaj projekat i kao poklon glavnom gradu, njegovim građanima i gostima u susret EYOF-u, ali i kao trajno sjećanje na neuništiv duh Sarajeva i kreativnost njegovih građana, a zasigurno je ovo i značajan prilog obogaćivanju turističke ponude Sarajeva.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima jutros je posjetio lokalitet na kojem su postavljene skulpture i tom prilikom naglasio da će u narednoj fazi Općina finansirati projekat iluminacije skulptura kako bi dobile poseban izgled u večernjim satima, a također će uraditi i prigodne ploče sa natpisima na više jezika kako bi svi posjetitelji znali o čemu se radi.

Previous Priča o obnovi Kozarca (VIDEO)
Next Olimpizam ponovo u Sarajevu: Najljepše želje domaćinima i sportašima EYOF-a

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Premijera u Prozoru: Snimljen dokumentarni film o logorašima u živom štitu

Peti dokumentarni film Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini “Živi štit”, režisera Avde Huseinovića, premijerno će večeras biti prikazan u Prozoru, javlja Anadolu Agency (AA). Riječ je o svjedočenjima logoraša

KULTURA I UMJETNOST

Mostar: Obilježena 93. godišnjica smrti Alekse Šantića

Polaganjem cvijeća i pjesama na grob, a potom i na Spomen-obilježje u parku Alekse Šantića u Mostaru, obilježena je danas 93. godišnjica smrti najpoznatijeg mostarskog pjesnika, javlja Anadolu Agency (AA).

KULTURA I UMJETNOST

U utorak promocija knjige ˝Sevdah u srcu, sevdalinka u duši”

  JU Narodna i Univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla i Udruženje muzičkih umjetnika Tuzla, vas pozivaju na promociju knjige “Sevdah u srcu, sevdalinka u duši” autora Zlatka Dukića. Promocija će