Poznate sklupture ponovo nad Miljackom

Poznate sklupture ponovo nad Miljackom

 

Baš kao proljetne noći Sarajeva pod opsadom 1993. godine sinoć je Općina Centar, kao finansijer projekta, u prisustvu akademskog kipara Enesa Sivca, organizirala postavljanje tri skulpture nad Miljackom iznad mosta Festina Lente.

Valja se prisjetiti da je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u uvjetima najteže ratne godine Sarajeva pod opsadom, kipar Enes Sivac uradio skulpture ekvilibristi, da bi Općina Centar finansirala njihovu obnovu i povratak na istu lokaciju kao prije 26 godina.

Fotografije skulptura ekvilibrista iz Sarajeva obišle su cijeli svijet, našle su se na stranicama uglednih časopisa, dnevnih novina, pa čak i na koricama knjiga predstavljajući ovo vrijedno umjetničko djelo kao snažan simbol kulturnog otpora glavnog grada Bosne i Hercegovine u vrijeme najduže i najsurovije opsade jednog evropskog grada u 20. stoljeću.

Jutro nakon postavljanja 1993. godine stanovnici opkoljenog Sarajeva su se divili hrabrosti autora i njegovih saradnika, a isto tako je bilo i 8. februara 2019. godine gdje su prolaznici u Ulici Maka Dizdara fotografisali tek postavljene skulpture.

Općina je realizirala ovaj projekat i kao poklon glavnom gradu, njegovim građanima i gostima u susret EYOF-u, ali i kao trajno sjećanje na neuništiv duh Sarajeva i kreativnost njegovih građana, a zasigurno je ovo i značajan prilog obogaćivanju turističke ponude Sarajeva.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima jutros je posjetio lokalitet na kojem su postavljene skulpture i tom prilikom naglasio da će u narednoj fazi Općina finansirati projekat iluminacije skulptura kako bi dobile poseban izgled u večernjim satima, a također će uraditi i prigodne ploče sa natpisima na više jezika kako bi svi posjetitelji znali o čemu se radi.

Previous Priča o obnovi Kozarca (VIDEO)
Next Olimpizam ponovo u Sarajevu: Najljepše želje domaćinima i sportašima EYOF-a

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

J. CLEESE: Život piše nevjerovatne priče koje nadmašuju maštu svakog scenariste (Video)

Poznati britanski glumac John Cleese čiju je karijeru obilježio kultni serijal “Monthy Python” nema precizini recept kako snimiti uspješnu filmsku ili televizijsku komediju no drži kako uspjeha u tome nema

KULTURA I UMJETNOST

Album Elvisa Sivčevića “Musica Bosnae” dostupan širom svijeta na Dan državnosti BiH

Album autora Elvisa Sivčevića “Musica Bosnae” bit će dostupan širom svjeta na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.  Musica Bosnae je melodijsko putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu. Autor Elvis Sivčević donosi

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Memorijalni centar Potočari: Otvorena izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli”

U sklopu obilježavanja 18. godišnjice od otvaranja Memorijalnog centra Potočari u nekadašnjoj fabrici akumulatora otvorena je izložba pod nazivom “Koracima onih koji (ni)su prešli”, javlja AA. Izložba se sastoji od