Skenderija: 31. Međunarodni sajam Knjiga, od 17. do 22. aprila

Skenderija: 31. Međunarodni sajam Knjiga, od 17. do 22. aprila

Sarajevski sajam Centra Skenderija kao organizator i TKD „Šahinpašić“ kao partner pozivaju vas na 31. Međunarodni sajam Knjiga i 15. Bijenale knjige koje će se održati od 17. do 22. aprila 2019. godine u Centru Skenderija.

Sajam Knjiga je najuspješnija i najpoznatija sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini. Tokom proteklih godina potvrdila se kao istinski kulturni praznik.

Idealno je to mjesto da izdavači prikažu svoj opus, da autori promovišu djela, da svoje kulturno i umjetničko naslijeđe predstave strani kulturni centri direktno posjetiocima, čitaocima, učenicima, studentima, poslovnim ljudima i široj javnosti.   

Tokom sajma planirana je realizacija sljedećih programskih sadržaja koji doprinose razvoju kulture i umjetnosti te razmjeni i mobilnosti umjetnika i umjetničkih djela, i to:

• Promocije izdavačkih kuća, književnih djela i autora 

• Pod motom „ STEM je baš COOL“,  Imtec će na Sajmu predstaviti proizvode kompanija Kitronik, TTS Group i Makeblok, svjetskih lidera u proizvodnji mikročipova, robotića i dodataka koji se koriste u STEM edukaciji. Na posebno dizajniranom izložbenom prostoru svim posjetiocima sajma, a posebno djeci i nastavnicima, biti će omogućeno da praktično isprobaju demo uređaje ovih kompanija. Pojam STEM je skraćenica od Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjering) i Mathematics (matematika). STEM je ukratko metoda, kolaborativan način učenja na polju nauke, tehnologije, inženjeringa i matamatike. Koristeći STEM metodologiju brže i jednostavnije ćemo uočiti afinitet djeteta i proniknuti u nešto što nazivamo profesionalna orjentacija. Kroz STEM se kod djece razvija radoznalost, kreativnost, timski rad, kritičko mišljenje i naučna pismenost. (18.04. od 10:30 do 13:30)

• Prezentacija stručnih radova s focusom na modele autobiografskih pristupa u nastavi, dr. Dina Mehmedbegović, stručnjakinja za jezičku politiku i interkulturalne pristupe u nastavi, Velika Britanija ( 18.04. od 14:00 do 15:00 )

• Prezentacija Sajma bosanskohercegovacke knjige u Göteborgu i novoosnovanog Društva pisaca, prevodilaca i bibliotekara u dijaspori, kao i izdanja Izdavacke kuce „Una“ Göteborg, Prezentatori Midhat Ajanović i Samira Ajanović ( 19.04. od 16:00 do 17:00 )

• Druženja sa laureatima književnih nagrada

• Dodjela godišnjih nagrada Fondacije / Zaklade „Kemal Bakaršić“ ( 22.04. )

• Ocjenjivanje i dodjeljivanje nagrada za više književnih i sajamskih kategorija (22.04. )

• Dječije radionice, kratki seminari i sl.

Radno vrijeme sajma je od 10:00 do 19:00 sati.

Previous U Goraždu obilježen Dan armije RBiH
Next Svečano obilježena 27. godišnjica formiranja Armije RBiH i 14. godišnjica 2. pješadijskog puka OS BiH

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

‘Zašto je zabranjen bosanski jezik’ – knjiga povodom 110 godina od pokušaja austrougarske vlade da dokine bosanski jezik

Ove godine se navršava tačno 110 godina od Odluke austrougarske vlade da zabrani upotrebu bosanskog jezika. Odluke, čije posljedice i šteta po opstojnost bosanskog jezika ni danas, nakon toliko vremena,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bosanski jezik i Vukov rječnik

Bosanski jezik rasprostranjen je i van granica Bosne i Hercegovine. Bosanski jezik, iako preimenovan u jednom historijskom momentu, čak pod izvornim imenom zabranjivan i u samoj Bosni, u osnovi bio

KULTURA I UMJETNOST

Ademir Kenović povodom 100 godina od rođenja Zaima Muzaferije: Nije bio glumac, bio je glumčina

Na današnji dan prije tačno 100 godina u Visokom je rođen Zaim Muzaferija, bosanskohercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac. U nekoj oficijelnoj varijanti to bi bio početak ovog teksta, ali