Mladi Medžlisa IZ-e Tuzla očistili i uredili Jevrejsko groblje

Mladi Medžlisa IZ-e Tuzla očistili i uredili Jevrejsko groblje

U povodu Dana džamija, Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u nedjelju 28. aprila je organizovala akciju čišćenja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Jevrejskog groblja u tuzlanskom naselju Borić i platoa Kicelj.

Učesnici ove akcije bili su mladi iz tuzlanskih džemata, na čelu sa tuzlanskim imamima. Akciji čišćenja su prisustvovali glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović i predsjednica Jevrejske opštine Marina Rajner.

Marina Rajner se zahvalila glavnom imamu Huskanoviću, tuzlanskim imamima i mladima Medžlisa Tuzla na ovoj posebnoj gesti koju su ukazali Jevrejima ovom aktivnošću.

Jevrejsko groblje u Tuzli se prostire na površini od oko 2760 m2 sa ukupno 161 grobnicom. Na groblju su evidentirane grobnice sa kraja 19 stoljeća, ali i iz 2017. godine što nas upućuje na činjenicu da je groblje i danas aktivno.

Bila je ovo ujedno i prilika da se mladi upoznaju sa vjerskom raznolikošću naroda koji žive na području našeg grada, ali i da saznaju nešto više o historiji Jevrejske zajednice na ovom području, navode iz Medžlisa.

Nakon čišćenja Jevrejskog groblja, mladi su se uputili na Kicelj gdje su također očistili i uredili plato, koji mnogi Tuzlaci koriste kao izletište.

Previous 556. godišnjica Ahdname: Suđeno nam je živjeti zajedno
Next Šarović: Od 2015. imamo konstantan rast pokrivenosti uvoza izvozom

You might also like

NAŠI DANI

Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju; Kosovo neće dozvoliti stvaranje ‘republike Dodik’

Promjena granica nije rešenje, rečeno je jučer na okruglom stolu o temi “Dijalogu između Kosova i Srbije posle samita u Berlinu”, sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija

NAŠI DANI

Preminuo Dževad Jahić, naš najznačajniji lingvist-bosnist

Akademik Dževad Jahić15. 8. 1948. – 21. 4. 2024. Bio je naš najznačajniji lingvist-bosnist. Plemenit i dobar čovjek, učitelj i prijatelj… Bog Dragi neka mu bude milostiv – objavio je

NAŠI DANI

Suljagić i Jahić u Berlinu – Važno je da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i saradnik za razvoj projekata saradnje Nedim Jahić ove sedmice su u službenoj posjeti Berlinu, gdje će se susresti sa predstavnicima Bundestaga, međunarodnim partnerima