Organizacija Bosnian Advocacy Center traži izvinjenjenje od njemačke ambasade i Merkelove

Organizacija Bosnian Advocacy Center traži izvinjenjenje od njemačke ambasade i Merkelove

Organizacija Bosnian Advocacy Center uputila je njemačkoj ambasadorici u Bosni i Hercegovini Christiani Hohmann pismo u kojem se traže izvinjenje nakon posjete kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj i pojavljivanju na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu gdje je nastupio i kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson sa pjesmom “Lijepa li si” u kojoj se spominje i tzv. Herceg-Bosna.

U pismu organizacije Bosnian Advocacy Center se navodi da su Bosna i Hercegovina i Njemačka godinama bile veliki prijatelji i saveznici, te da je kancelarka Angela Merkel više puta dokazala svoju posvećenost jačanju veza između naših zemalja, prenosi N1.

“Vidjeli smo da je gospođa Merkel prisustvovala HDZ-ovom skupu 18. maja 2019., što je još jednom potvrdilo njen stav da podržava zemlje regije u jačanju njihove pozicije u EU. Ipak, bili smo razočarani time što je takozvana Herceg-Bosna veličana tokom ovog skupa.

Takozvana Herceg-Bosna je paradržava osnovana 1991. godine, pred samu agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Njeno vodstvo je osuđeno za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Hiljade osoba u Bosni i Hercegovini, različitih etničkih pripadnosti, bile su žrtve strašnih zločina koje je počinila takozvana Herceg-Bosna.

Pjesmu koja veliča Herceg-Bosnu tokom skupa je izveo neo-nacistički pjevač Marko Perković Thompson koji, čak, veliča Nezavisnu državu Hrvatsku (NDH), nacističku marionetsku tvorevinu iz perioda 1941-1945.”

“Ipak, razočarani smo jer izjava isprike (do momenta slanja ovog pisma – 20. maj, 15 sati) nije objavljena na stranici ambasade ili stranici kancelarke Merkel. Zbog toga, gospođo Hohmann, kao Vaš iskren prijatelj i saveznik, nadamo se i očekujemo da ćemo vidjeti adekvatnu reakciju na ovaj sklop nejasnih okolnosti, koji bi mogao biti protumačen kao odobravanje ovakvih ideja. 

Zastrašujući politički projekti, kao što je onaj koji je slavljen na iznad pomenutom skupu, je nešto što nikad ne bi trebalo biti legitimizirano ili pohvaljeno u modernoj Europi. To sigurno nije u skladu sa europskim vrijednostima o kojima je gospođa Merkel govorila na skupu”, navodi se u pismu koje potpisuje Ismail Ćidić, predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center.

Previous Abdulah Sidran na ručku kod predsjednika Francuske
Next Bosanski maestro moći će igrati kontra Italije!

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 22. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je u Hremu Alipašine džamije prisustvovao obilježavanju 22. tužne godišnjica od mučkog ubistva gazije Avde Palića, komandanta odbrane herojske Žepe. Ovim povodom, u prisustvu članova

OTPOR BOSNE

Konjic: Obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH

Otvaranjem spomen kompleksa “Milaševica” učenjem mevluda i hatma dovom pred duše šehida u mjestu Kruščica, u općini Konjic, danas je obilježena godišnjica 6. korpusa Armije RBiH. Predstavnici vlasti, boračkih udruženja

NAŠI DANI

U Kozarcu obilježena godišnjica progona Bošnjaka

Kozarčani su jučer tradicionalnom mirnom šetnjom od centra Kozarca do Šehidskog mezarja u Kamičanima podsjetili na zločine nad nesrpskim stanovništvom ovog kraja koji su se dogodili prije 25. godina. Tokom