Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u New Yorku

Iman Hodžić iz Cazina osvojila zlatnu medalju na Genius olimpijadi u New Yorku

Iman Hodžić iz Cazina, učenica Richmond Park koledža u Bihaću, kako saznaje portal Cazin.NET, osvojila je zlatnu medalju na Genius olimpijadi u Njujorku.

Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za učenike srednjih škola koje ima za cilj pronalazak rješenja za savremene prirodne probleme. Takmičenje se svake godine održava u spomenutom američkom gradu, a organizuje ga Terra Science and Education.

Tema projekta mlade Cazinjanke s kojim je pokorila Ameriku i jaku konkurenciju jeste krajiški kesten, a ovo je njen način da da svoj doprinos zaštiti i promociji spomenutog značajnog krajiškog brenda. Podsjećamo, ugroženost kestenovih šuma u Unsko-sanskom kantonu je posljednjih godina porasla, najviše zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, a prinosi kestena rapidno su smanjeni.

– „Projekat se bazirao na tematici kestena kao prirodnog resursa Bosanske krajine te preventivnoj zaštiti istog. Vodeći se idejom da rješavanje globalnih problema počinje lokalnim nivoom, odlučila sam se za ovu aktuelnu temu kojom sam mladima htjela skrenuti pažnju na kesten kao na nešto što ostaje nama u nasljedstvo i što trebamo čuvati te njegovati sve tradicije koje dolaze s njim“, istakla je Iman.

-Plasman na prestižnu olimpijadu Iman je osvojila prvim mjestom u kategoriji Okoliš na jubilarnoj desetoj Bosepo naučnoj olimpijadi projekata održanoj u Sarajevu 22. i 23. februara 2019. godine. 

Osim zlatne medalje i plasmana na Genius olimpijadu, osvojila je i punu stipendiju Burch Univerziteta.

Previous Holanđanin Marten doselio u Bosnu: 'Tu sam jer je ovo veoma lijepa zemlja. Dobar je život'
Next Gradaščevića kula u Bijeloj zaboravljeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenik Prve bošnjačke gimnazije osvojio bronzu na Evropskoj olimpijadi iz fizike

Učenik Prve bošnjačke gimnazije Fahrudin Delić osvojio je bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike održanoj u Latviji. Kao predstavnik Bosne i Hercegovine, Delić će se takmičiti za medalju i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Haris Brkić iz Lukavca diplomirao na prestižnom MIT-u

Lukavčanin Haris Brkić, 7. juna postao je jedan od rijetkih državljana naše zemlje koji je diplomirao na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), odsjek elektrotehnike i kompjuterskih nauka. Haris je jedan

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Sarajevu promovisani diplomanti i magistranti

  U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch – Zetra“ danas je održana svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Na svečanosti su prof. dr. Rifat