‘Slabo dolazimo pameti i gledamo da udovoljimo drugima.’

‘Slabo dolazimo pameti i gledamo da udovoljimo drugima.’

Mula Mustafa Bašeskija poznati je bošnjački ljetopisac iz 18. vijeka.


Najpoznatije Bašeskijino djelo je “Ljetopis o Sarajevu”, u kojem autor govori o dešavanjima u svom rodnom gradu u periodu od 1746. do 1804. godine.

Donosimo neke od Bašeskijinih mudrosti:

Što se pamti nestaje; što je zapisano ostaje.

Boriti se sa svojim strastima moguće je pomoću tri stvari: Gladovanjem, samoćom i kratkim spavanjem. A na tom putu se truditi velika je borba.

Slabo dolazimo pameti i gledamo da udovoljimo drugima.

Bašeskija o bogatstvu bosanskog jezika:

Bosanski jezik je bogatiji od arapskog jezika. Evo, na primjer, u arapskom jeziku za glagol ići imaju svega tri oblika: zehebe – raha – meša. Turski jezik je opet u tom pogledu najsiromašniji, jer za glagol ići ima samo izraz gitmek. Međutim, u bosanskom jeziku za oblik glagola ići ima četrdeset i pet izraza: odde, otide, odplaha, odgmiza, odlaza, odplaza, odganpa, odtapa, odpeta, odgiga se, oššiba, odgelase, odklipa, odhuka, odvurja, odherbeza, odtrapa, odbata, odšata, odhunja, odkasa, odhlapa, odfista, odgega se, odzvizdi, odklapa, odhurja, odđipa, odsunja, odlista, odvreba, odhega, odkreka, odklasa, odega, ostupa, odskaka, odtavrlja, odbravlja, odplača, odbatlja, odgaza, odtalja, odvrlja, odbatina, odklaša” .

Previous Za zapošljavanje mladih povratnika 750 hiljada KM (VIDEO)
Next Mujo Aganović saslušan u policiji nakon govora na "Danu tradicionalne porodice"

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bosanski da vam besidim, bratani, da slušaju dobrotelji, prijatelji znani

Februar 21. obilježava se kao Međunarodni dan maternjeg jezika. Bosanski jezik pisan je na čak pet različitih pisama.. – Slojevitost bosanskog jezika u domenu pisane kulturne polivalentnosti predstavlja poseban kuriozitet,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Uzunović: Najbolja regionalna književnost poslije rata piše se u Bosni

Ovogodišnji laureat nagrade Fric, govori o procesu nastanka romana ‘Ja sam’, nagradama i regionalnoj književnoj sceni. Sa početkom godine počinje i sezona književnih nagrada, čije rezultate nestrpljivo iščekuju autori, izdavači

OTPOR BOSNE

Iz štampe izašla Monografija Drugi Korpus Armije RBiH 1992 – 1995. (Video)

U povodu obilježavanja godišnjice formiranja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ovih dana je iz štampe izašla monografija, koja na najbolji način svjedoči o uspjesima i doprinosu ovog korpusa.