Grad Goražde obezbjeđuje stan za Safeta Hurića i njegovu sestru i brata

Grad Goražde obezbjeđuje stan za Safeta Hurića i njegovu sestru i brata

Dvadesetjednogodišnji Safet Hurić prije nekoliko mjeseci, nakon smrti majke, postao je staratelj svojoj devetogodišnjoj sestri Džejlani i trinaestogodišnjem bratu Adnanu.

Safet trenutno radi u Tvornici alata Goražde, Džejlana je učenica četvrtog razreda OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija”, a Adnan učenik osmog razreda OŠ ”Husein ef. Đozo”.

Kako bi im pružio podršku, te razgovarao o njihovim potrebam gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima danas je u Maloj sali Gradske uprave organizovao prijem za Safeta i njegovu sestru i brata.

Na sastanku je razgovarano o riješavanju stambenog pitanja, njihovim potrebama, gdje je naglašeno da će dobiti stan u zgradi koja će se uskoro početi graditi. Do tada će imati privremeno stambeno riješenje, a Grad Goražde će na čelu sa Gradonačelnikom biti na raspolaganju za svaku vrstu pomoći Safetu i njegovoj sestri i bratu.

Da će se porodica Hurić stambeno zbrinuti naglasio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović – ”Prije dvije godine porodica Hurić je bodovana i dobit će novi stan u zgradi koja će se graditi u Rasadniku. Sredstva su već odavno obezbjeđena, međutim čekala se procedura. Sada je to završeno, javni poziv je raspisan i grade se dvije zgrade, a porodica Hurić će biti smještena u prvoj zgradi, jer su oni dobili najveći broj bodova. Drago mi je da je i Centar za socijalni rad izašao u susret i da su ovoj porodici dodjelili stan na desnoj obali. Ima i dobrih ljudi, donatora, privrednih subjekata, tako da će oni tu biti smješeteni do useljenja u novu zgradu.”

O podršci u izjavi za medije govorio je Safet Hurić – ”Znači mi mnogo podrška institucija i naroda. Mnogi su mi pomogli nakon što je ova priča izašla u medije, a nastala je slučajno kada sam se ja zaposlio onda je World Wision želio da snimi tu priču i onda se ona raširila u medijima. Pružena nam je prilika da se iselimo iz kolektivnog centra koji nije uslovan za život, i obezbjeidli su nam privremeni stan, a onda ako Bog da će biti i stalno.”

Centar za socijalni rad BPK Goražde obezbijedio je privremeni smještaj za što je istakla danas stručna saradnica Edina Tabaković – ”Centar za socijalni rad je već duži preiod uključen u rad sa porodicom Hurić, a posebno nakon smrti majke Melvedine. Posredovali smo i u zapošljavanju Safeta Hurića. Oni su trenutno smješteni u kolektivnom centru Balkan, ali u skorije vrijeme, nakon adaptacije dobit će privremeno stambeno riješenje, do trajnog stambenog zbrinjavanja u zgradi koja će se graditi posredstvom Grada Goražda.”

Previous Promovisana knjiga Divoševo evanđelje Lejle Nakaš
Next Grad Živinice planira izgraditi Naučno tehnološki park

You might also like

ŽIVOT

Mostar: Djeci migranata u Salakovcu podijeljeno 150 novogodišnjih paketića

U izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara danas je Crveni križ Grada Mostara uručio novogodišnje paketiće za djecu migranata i stalnih korisnika tog centra, kako bi i oni osjetili barem na

ŽIVOT

Bosna je zemlja njegovih snova: Migrant iz Alžira u Tuzli pronašao drugu porodicu

Za migrante koji svakodnevno pristižu Bosna i Hercegovina je samo usputna stanica ka ostvarenju njihovog cilja – odlaska u Evropu. Iste želje kao i hiljade drugih migranata, imao je i

ŽIVOT

Holanđanin Marten doselio u Bosnu: ‘Tu sam jer je ovo veoma lijepa zemlja. Dobar je život’

Holanđanin Marten Marinus Kooy odlučio je iz svoje zemlje doći u Bosnu i Hercegovinu, kupiti zemljište, sagraditi kuću i živjeti od svoga rada. Dolazeći u dobojski kraj sa bosanskom izbjeglicama