OS BiH bit će bogatije za 4 nova helikoptera (Video)

OS BiH bit će bogatije za 4 nova helikoptera (Video)

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u petak, 13. decembra 2019. godine u Sarajevu je potpisala ugovor o nabavci četiri helikoptera Huey II (Hjui dva), američkog proizvođača Bell, za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake UH-1H-II ukupne je vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).  

Helikopter UH-1H-II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“) koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga. 

Ceremonija svečanog potpisivanja održana je u Domu OS BiH u Sarajevu u prisutnosti najviših zvaničnika MO i OS BiH, američke ambasade u BiH i Štaba NATO-a u Sarajevu. Istaknuto je kako je ovaj projekаt još jedan vrijedan iskaz konkretne i opsežne saradnje Bosne i Hercegovine sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Nabavka ovih helikoptera predstavlja najveći investicijski projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH, kako po iznosu finansijskih sredstava tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti OS BiH“, kazala je tim povodom ministrica odbrane Marina Pendeš. „Ovo će nam dati više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, da damo svoj doprinos u projektima regionalne saradnje te u konačnici učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima.“

„Realizacijom ovog projekta letačkim jedinicama Oružanih snaga BiH će biti omogućen adekvatan broj sati letenja. Time će svoju obučenost podići na viši nivo i stvoriti predispozicije da u skladu sa Zakonom o odbrani BiH još bolje i spremnije izvršavaju svoje zadatke“, rekao je tim povodom načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Kako je istakao „u procesu podmlađivanja pilotskog i zrakoplovno-tehničkog kadra bit će olakšan prijem i prilagodba novih pripadnika Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH, odnosno osigurana smjena generacija koja nas očekuje u narednom periodu.“

„Ova inicijativa je zajednički projekat Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Oružane snage Bosne i Hercegovine su uspješna priča, u koju vrijedi ulagati. One su primjer šta narodi Bosne i Hercegovine mogu postići kada su zajedno s pogledom u budućnost. One su dokaz da se svaki fening uložen u Oružane snage višestruko isplati i vraća radi budućnosti naroda Bosne i Hercegovine“, kazao je američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD-a po principu „pristupa sveukupnim paketom“ (Total Package Approach), koji za pomenutu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti i osigurava: isporuku četiri helikoptera Bell Huey II; preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme Bell Helicopter Textron Inc, isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje; isporuku alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera u I i II stepenu održavanja; isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuku tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje u I i II stepenu.

Vijeće ministara BiH je na 37. sjednici održanoj 30. decembra 2015. godine usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH sa periodom realizacije od 2016. do 2025. godine. Na 125. sjednici održanoj 22. decembra 2017. godine, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH te na osnovu ove odluke osigurano je 6,200.000 KM. Dodatnih 1,300.000 KM osigurano je prestrukturiranjem odobrenih budžetskih sredstava u 2018. godini na osnovu odluke Vijeća ministara BiH, koja je donesena na 163. sjednici održanoj 27. decembra 2018. godine pod nazivom „Odluka o izmjeni odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH“.

Video prezentaciju helikoptera Bell Huey II možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=C48oB1bdkPk

Previous Bosanske zimske papuče od ovčijeg krzna došle do kupaca u SAD-u
Next Malo koja zemlja može se pohvaliti ovim: Rast turizma 12 posto

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Srbiji hapšenja učesnika genocida u Srebrenici, među uhapšenim i Neđo Kasapin

“Najvažnija osoba” među sedam uhapšenih u Srbiji, zbog ratnih zločina u Srebrenici, je Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak Neđo Kasapin i koji je poslije rata postao uspješni biznismen

NAŠI DANI

Članovi Tužilaštva moraju biti oštro upozoreni da konačno počnu raditi svoj posao na zaštiti Ustavnog poretka BiH ili će snositi posljedice

Osude i saopštenja koja su uslijedila nakon ukupne atmosfere koja je pratila neustavno obilježavanje Dana RS-a neće zaustaviti Milorada Dodika na njegovom putu urušavanja Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

NAŠI DANI

Svečanom akademijom ispraćena 472. generacija maturanata GHB medrese

Svečanom akademijom u Begovoj džamiji ispraćena 472. generacija maturanata i 40. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese U subotu, 14. maja 2022. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je