Živjeli smo vani, ali vjerujemo da ovdje možemo sami sebi izgraditi jedan drugačiji život

Živjeli smo vani, ali vjerujemo da ovdje možemo sami sebi izgraditi jedan drugačiji život

Priča o saradnji i uspjehu mladog tima hostela “Vagabond”

Sead Šašivarević, jedan je od suosnivača hostela “Vagabond” u Ulici Ferhadija 21, piše Diaspora Invest.

-Na ulazu u “Vagabond” stoji jedan od simbola iz jezika znakova američkih skitnica koji znači “This is the place”. Označava “mjesto preporuke”. Premda se “hobo kultura” u svom izvornom smislu izgubila, njen duh žive brojni svjetski putnici i danas.

“Kad smo otkrili ovu divnu priču o njihovom značaju za američku kulturu i taj “slobodarski” duh koji se podudara sa idejom Harisa, Alvine, Aide i mene da upravo za takve ljude pokrenemo hostel, koji će biti svojevrsna sigurna luka, utočište, nekako smo znali da će to biti perfektan spoj.

Danas, naši posjetioci, vagabondi, urbani nomadi, ostavljaju naš znak preporučujući druga mjesta u svijetu koja posjete. Dijele ga sa nama i prijateljima putem društvenih medija i to je, osim komunikacije sa našim gostima, način na koji smo iznova udahnuli život ovoj divnoj priči o ‘hobo kulturi’. Cijela ideja hostelskog turizma se nekako i vrti oko te uzajamne podrške”, dodaje Šašivarević.

Putnici sa ruksacima koji dolaze u Sarajevo, prepoznaju glavni grad Bosne i Hercegovine zbog svoje kulturološke posebnosti, te činjenice da je stara jezgra zadržala šarm miješanja Istoka i Zapada. I dok se trendovi u različitim segmentima turizma mijenjaju, hosteli sve više postaju prepoznatljivi kao najbolja opcija za prenoćište i smještaj turista čiji planovi idu dalje od 10 ili 15 dana odmora na nekoliko lokacija.

“Naši gosti nas prepoznaju kao ljude koji dijele istu viziju, koji cijene slobodu, koji su profesionalni i imaju međunarodno iskustvo, te koji znaju podijeliti taj doživljaj putovanja s njima. Organizujemo ture širom zemlje, planiramo nove rute i osmišljavamo interesantne posjete. Živjeli smo vani, ali vjerujemo da ovdje možemo sami sebi izgraditi jedan drugačiji život.

Zbog toga smo uz hostel razvili i agenciju, te želimo postati i ostati posebni, razmišljajući kako da Sarajevo i ovaj prostor zadrži goste na više dana, nego što je to sada slučaj. Zašto baš hobo znak: „This is the place“ ne bi bio pozivnica u Sarajevo, koje je baš to – jedno sigurno mjesto u koje se uvijek možete s osmijehom vratiti”, zaključuje Sead.

Previous Hercegovina: Šesto dijete bračnog para Mulać
Next Osvojio djecu i roditelje: Bosanski Stribbo namještaj na evropskom tržištu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Rast industrijske proizvodnje u FBiH

Federalni zavod za statistiku donosi Indeks obima industrijske proizvodnje za mjesec mart 2019. Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u martu/ožujku  2019. godine u odnosu na februar/veljaču

Ekonomija/Biznis

Bosanski Euro-Asfalt u Hrvatskoj potpisao ugovor vrijedan 220 miliona kuna

  Lučka uprava Rijeka i HŽ Infranstruktura d.o.o. danas su u Rijeci svečano potpisali Ugovor za razvojne projekte u luci Rijeka s odabranim izvođačem radova, konzorcijem koji čine  Kolektor Koling d.o.o., Idrija

Ekonomija/Biznis

Nastavlja se rast! Prosječna plaća u FBiH 916 BAM

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za mart/ožujak 2019. godine u Federaciji BiH iznosi 916 KM i nominalno i realno je viša za 2,3%, u odnosu na prethodni mjesec. U