Zakon o radu kaže da ako se neko tri dana ne pojavi na poslu bez obrazloženja da dobija otkaz

Zakon o radu kaže da ako se neko tri dana ne pojavi na poslu bez obrazloženja da dobija otkaz

Komentarišući najavu predsjednice entiteta Rs Željke Cvijanović o tome kako će se predstavnici stranaka iz RS-a povući iz odlučivanja u državnim institucijama, advokatica Senka Nožica je u početku istakla kako istupa kao građanin, te da neposredno prije davanja izjave nije konsultovala detaljno Krivični zakon Bosne i Hercegovine.

– Ono što treba znati da se sama najava ne tretira kao krivično djelo. Zapravo, samo se prijetnja ubistvom tretira kao ugrožavanje sigurnosti, dok sve ostale najave nisu obihvaćene zakonom – pojasnila je Nožica.

Prema njenim riječima, ako do povlačenja ipak dođe, postoji način da se adekvatno odgovori na takvu situaciju, ali pod uslovom da postoji volja da se provode važeći zakoni.

– Koliko mi je poznato, Krivičnim zakonom uopće nije predviđena situacija kolektivnog napuštanja institucija, odnosno kolektivnog povlačenja iz odlučivanja u institucijama. Uostalom, ni u jednoj državi, koliko mi je poznato, zakoni ne predviđaju takvu mogućnost, jer niko i ne razmišlja da bi se takvo nešto moglo dogoditi. Međutim, postoje zakoni kojima se može adekvatno odgovoriti na njihovo eventualno napuštanje institucija. Postoji Zakon o radu koji kaže da ako se neko tri dana ne pojavi na poslu bez obrazloženja da dobija otkaz. Postoji Zakon o državnim službenicima, kao i drugi zakoni. Uostalom i sudije i tužioci su imenovani zvaničnici, pa i oni moraju dolaziti na posao. Dakle, samo ako postoji volja, može se takav problem i riješiti – dodala je Nožica.

Vidno ogorčena i bijesna zbog najave blokade državnih institucija, praćene ucjenama koje dolaze iz Rs-a, podsjetila je da su se ovakve stvari dešavale i ranije.

– Ako jednom na blokadu institucija ne odgovorite adekvatno i pustite da to prođe, pa onda i drugi, treći…, onda morate da trpite kad vas neko “jaše”. Moralo se reagovati prvi put kada se desio pokušaj blokade institucija. Uostalom, ako hoće da napuste institucije, neka to i urade. Ali neka to uradi i Milorad Dodik, neka napusti Predsjedništvo. Neka urade svi, ali neka se pri tome odreknu i plata i drugih beneficija koje imaju u državnim institucijama, pa neka im onda Dodik nađe posao u Banjoj Luci i neka ih on plaća – naglasila je Nožica.

Napomenula je i kako dio odgovornosti za ovakvo ponašanje nose i SNSD-ovi partneri u vlasti.

-Ovakva situacija odgovara i njihovim partnerima, jer se na priči kako iz RS-a dolaze blokade i kako se iz Rs-a ruši država kupe politički poeni – zaključila je Nožica.

Vrijedi podsjetiti da je tek nedavno, imenovanjem Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministra, prestala blokada u radu državnog Parlamenta, koja je trajala više od godinu, jer je SNSD uporno istrajavao u svom stavu da neće učestvovati u radu PSBiH do imenovanja novog Vijeća ministara. SNSD je i u prošlom sazivu državnog Parlamenta odbijao da učestvuje u radu Zastupničkog doma. Razlika je u tome što tada nije imao većinu među strankama iz RS-a, ako da njihov izostanak nije mogao blokirati rad ove institucije.

Ni u jednom od ova dva slučaja ni Tužilaštvo BiH niti bilo koja druga institucija nisu učinili ništa kako bi sankcionisali takvo ponašanje, tako da je malo vjerovatno da će ovaj put biti nešto drugačije.

(Oslobođenje/MiruhBosne)

Previous Borci iz TK: Nećemo nikome dozvoliti urušavanje Bosne i Hercegovine (VIDEO)
Next Bageri "ravnaju" nekropolu stećaka kod Kreševa, uništava se pravo arheološko blago

You might also like

NAŠI DANI

Mladi Mostara očistili nekoliko naselja: ‘Cilj je probuditi svijest građana. Da svi zasučemo rukave i krenemo u akciju’

Mladi Mostara akcijom “Od mosta do mosta” čiste grad i podižu svijest građana U organizaciji Info servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar u suradnji sa Unijom studenata Univerziteta

OTPOR BOSNE

Tuzla: Svečano obilježen 29. septembar – Dan II korpusa Armije RBiH

  Svečano je danas bilo u Tuzli gdje je obilježena 26. godišnjica 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Svečanom akademijom , prethodnim postrojavanjem boraca i drugih učesnika završne ceremonije

NAŠI DANI

Sarajevo: Mještanin naselja poklonio zemljište Opštini u cilju proširenja ulice

Mještanin naselja Boljakov Potok Galib Zulfić poklonio je dio svoje zemlje za potrebe proširenja ulice Ragiba Džinde u novogradskom naselju Boljakov Potok, čime će se riješiti dugogodišnji problem mještana ovog