Sanski Most: Sjećanje na generala Mehmeda Alagića

Sanski Most: Sjećanje na generala Mehmeda Alagića

Nizom prigodnih aktivnosti danas je obilježena 17. godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most, izvještava sanartv.

Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je porodica rahmetli generala Alagića, brojni ratni generalovi saborci i prijatelji, delegacija Unsko sanskog kantona i Općine Ključ, predstavnici Općine Sanski Most, zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života, te brojni građani.

Delegacije su posjetile generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića u njihovom porodičnom domu. Nakon toga upriličena je akademija sjećanja na lik i djelo generala Alagića, kojom prilikom su evocirane uspomene na njegovo herojsko ratno djelo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje te doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta.

O vojničkom geniju generala Mehmeda Alagića, ratnog komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH, njegovom doprinosu u očuvanju slobodne teritorije u srednjoj Bosni, kasnijim ratnim pobjedama i uspjesima, govorio je brigadir u penziji i nosilac najvišeg ratnog odlikovanja „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić.

On je posebno istakao generalov značaj u prvim poslijeratnim godinama, kao prvog poslijeratnog načelnika, kada je u miru život grada postavio na zdrave osnove. Penzionisani general i ratni komandant, Fadil Hasanagić, istakao je nemjerljiv doprinos generala Alagića u odbrani od agresije i oslobađanju okupirane teritorije BiH. O generalovom liku i djelu govorili su i ministar za boračka pitanja u Vladi USK, Ermin Zulić, bihaćki muftija, Mehmed ef Kudić, kao i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“. Najuspješnijim učenicima nagrade je uručila generalova supruga Ziska i brat Bego. Treće mjesto osvojio je Harun Mahmutović iz Prve sanske škole, drugoplasirani rad bio je djelo učenice Emine Hasić iz Osnovne škole „Mahala“, dok je najbolje ocjenjeni rad djelo Eme Hasanbegović učenice Osnovne škole „Vrhpolje“. Svojim nastupom ovaj događaj su uveličali učenici Prve sanske škole izvedbom dramsko recitatorskog rada pod nazivom „Svjetlo iznad Krajine“.

Nakon održane akademije, brojne delegacije posjetile su Fajtovce, gdje su u haremu džamije proučile fatihu i položile cvijeće na turbe generala Mehmeda Alagića.

Previous Srebreničani jedinstveno na izbore pod sloganom 'Moja adresa: Srebrenica'
Next Vjerujem da Bajević može odvesti našu zemlju na EP. Volio bih to radi svih Bosanaca i Hercegovaca

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 29. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

U Srebrenici je danas obilježena 29. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja Vojske RS na licu mjesta

NAŠI DANI

Bosanski novinar na novosadskoj adresi odbjeglog optuženika za ratne zločine D. Kornjače – ratnog gospodara Čajniča

Ekipa Istrage, O kanala i Oslobođenja u srijedu je u Novom Sadu pronašla odbjeglog ratnog zločinca Duška Kornjaču. Nakon što je shvatio zbog čega su došli, optuženik za zločine protiv

NAŠI DANI

Baku: Isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu

Zvanični Baku smatra da je isporuka oružja Armeniji od strane Srbije neprijateljski potez prema Azerbejdžanu, zato što je to oružje upotrijebljeno protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Tovuzu, javila je agencija