Obilježena godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Safeta Isovića – Tigra sa Žuči

Obilježena godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Safeta Isovića – Tigra sa Žuči

Prije 27 godina na današnji dan poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta 2. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH, u oslobađanju Mijatovića Kose od agresora.

Na mjestu njegove pogibije danas je obilježena godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Second Slide

Na ovom mjestu okupile su se brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci, proučili su Fatihu i odali počast herojima 2. Viteške brigade i evocirali uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, članovi porodice rahmetli Isovića, predstavnici boračkih organizacija, političkih partija, saborci i prijatelji položili su cvijeće na spomen-obilježju na Mijatovića Kosi i mezarju u Buća Potoku. Učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast i Salki Muraspahiću, zamjeniku komandanta Druge viteške motorizovane brigade, koji je poginuo 28. jula 1993. godine i njegovim saborcima.

Second Slide

Sado Šatrović, tadašnji komandir izviđačko-diverzantske čete 2. Viteške brigade, podsjetio je da se 12. juna 1993. godine na Mijatovići Kosi odigrala značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji. Nažalost u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci odmilja zvali “Tigar sa Žuči” i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.
Safet je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena. Iza njega su ostali četverogodšnji sin i trogodišnja kćerka.

Second Slide

Kao i prethodnih godina, i ovog 12. juna, supruga rahmetli Safeta prisjeća se dešavanja iz tog perioda. Kaže da i danas 27 godina poslije, ima osjećaj kao da svog Saju vidi kako odlazi u borbu. “Svaki put se iznova emocije vraćaju, pogotovo dok se krećem ovim dijelom gdje su se naši borci i moj Sajo borili. Dobro je da ih se sjećamo, da ih nezaboravljamo, kao i sve one koji su stali u odbranu naše zemlje, koji su bili na prvoj liniji odbrane. Trebamo njegovati kulturu sjećanja na sve one koji su živote dali za domovinu, trebamo imati više poštovanja prema njihovoj žrtvi i njihovim porodicama, ali i prema onima koji su imali sreću da prežive, a dali su ogroman doprinos za slobodu u kojoj danas živimo”, kaže Mirsada Isović.    

Sa ovoga skupa upućena je poruka da nikada nećemo zaboraviti one koji su prolijevali svoju krv za slobodu naše domovine, te da uvijek trebamo biti svjesni u kakvom okruženju živimo i kakve neprijatelje imamo.

Previous Selmo Cikotić kandidat za ministra sigurnosti
Next Sastanak generalpukovnika Senada Mašovića sa komadantom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom William Edwardsom

You might also like

NAŠI DANI

Tuzla: Potpisivanje peticije za liječenje djece iz budžeta i plaćanje političara SMS-ovima

  Na Trgu slobode u Tuzli danas je počelo potpisivanje peticije ˝Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama pa ko uplati-uplati˝, a cilj je obezbijediti finansijska sredstva

NAŠI DANI

Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

  Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 15. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen obilježja i mezarje za žrtve genocida

NAŠI DANI

Maturanti Bosanske Krupe: ‘Znam da preko je bolje, ali preko nije moje’

Sinoć je u Bosanskoj Krupi održana “Maturijada”, zabava koju za sve učenike srednjih škola s područja općine već devetu godinu organizuje Općina Bosanka Krupa. Mladost, pozitivna energija, veliki broj majica