Uz brojne nove sadržaje Vlašić postaje i centar ljetnog turizma u Bosni i Hercegovini

Uz brojne nove sadržaje Vlašić postaje i centar ljetnog turizma u Bosni i Hercegovini

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa i ograničenjima putovanja van Bosne i Hercegovine, mnogi bh. građani okrenut će se domaćim turističkim odredištima, uključujući popularne planinske centre koji se posebno pripremaju za ljetnu sezonu.

Tekst: Hana Imamović

Tako će na Vlašiću ove ljetne sezone biti ponuđeni brojni sadržaji kojima će se obogatiti boravak na planini kao alternativa ljetovanju na moru. Ova planina do sada je bila prepoznatljiva samo po zimskoj turističkoj ponudi, iako je prirodne ljepote i geografski položaj čine pogodnom destinacijom za turizam tokom cijele godine.

Neki od novih sadržaja na Vlašiću uključivat će vožnju kvadro vozilima za 18 osoba, drive-in kino, brojne sadržaje za djecu kao i vožnju električnim biciklima. Prednost ove planine je i blizina Jajca, Travnika, brojnih etno sela i drugih popularnih mjesta za turističke obilaske.

Kako je za Fenu ispričao glavni event menadžer Winter Vision agencije Saša Naprta na Vlašiću je moguće vrijeme upotpuniti na sportskim terenima koji su u okviru hotela Sunce i tu su fudbalski teren s umjetnom travom i košarkaški teren.

Također, dostupna je i sportska sala koja je napravljena po svjetskim standardima i već je osposobljena za korištenje, te ovi sportski sadržaji mogu koristiti ekipe za pripreme.

– U okviru turističkih tura kvadro vozilima do 18 osoba moći će obići planinu Vlašić, a osigurano je 20 električnih bicikala koji će gostima biti na raspolaganju besplatno na korištenje. To je dobro jer će na taj način biti omogućeno starijima da lakše vide ljepote planine – pojasnio je Naprta.

Posjetiteljima će biti ponuđene i turističke ture obilaska vodopada i generalno cijele planine i njenih prirodnih ljepota, a u pripremi je drive-in kino koje će biti na platou Babanovac.

Kako je Naprta istaknuo već im je pristigao veliki broj upita za boravak na planini, ali generalno je opreznije pristupanje s rezervacijama, no interes je veliki budući da je stanovništvo bilo mnogo vremena u kućama zbog mjera uvedenih za sprečavanje širenja koronavirusa.

Na Vlašiću će Jasmin Mrkonja sredinom jula organizirati rukometnu školu, a poslije će biti organiziran i Lotus Yoga festival koji je trebao biti organiziran ove sedmice, ali je zbog pogoršanja situacije s pandemijom odgođen za juli.

Iako već ima posjetitelja na Vlašiću, Naprta napominje da situacija nije kakva je bila ranije, ali postepeno se to mijenja te je izrazio nadu da će se do kraja jula vratiti oko 80 posto intenziteta posjete i interesa koji je bio prije pandemije.

Najveći broj turista je još uvijek iz Bosne i Hercegovine i u pitanju su turisti koji vide potencijal u tome da se odmore na planini, a mnogi od njih nisu imali običaj ljeto provoditi na planini, nego su odmore provodili na moru.

– Zato intenzivno radimo na tome da na Vlašiću osiguramo sadržaje koji ranije nisu bili dostupni. Stoga su pripremljena, pored svega navedenog, i dva paintball terena, a uskoro će biti osposobljeni i dječji parkovi – dodao je Naprta.

Namjera je da se Vlašić uvrsti na turističku mapu te da pored prirodne ljepote koju ima može gostima ponuditi i brojne sadržaje, uključujući i ugostiteljske sadržaje, ukoliko se odluče na višednevni odmor.

– Bit će nam drago ako u ovo vrijeme poslije pandemije ljudi steknu naviku i ambiciju da posjećuju bh. turističke destinacije. Uz podršku naših turista, ali i stranih koji će početi putovati te zajedničkim naporom turističkih radnika i građana nadamo se da ćemo vratiti turističku sezonu u kolosijek kakav bi trebao biti – kazao je Naprta.

Previous Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci
Next KANTONALNI SUD U BIHAĆU: JEDNOMJESEČNI PRITVOR ZA FIKRETA ABDIĆA

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Veliki broj turista uživa u lijepom vremenu i znamenitostima Sarajeva

   Sunce i temperature koje se kreću i do 25 stepeni Celzijusa bile su povod za šetnju i uživanje u lokalnim sarajevskim kafićima i restoranima velikom broju domaćih i stranih

TURIZAM

Ski-centar Raduša: Otkriće za cijelu porodicu

Staze opslužuje sistem od četiri žičare, od kojih ćemo izdvojiti dvosjed Jezero, koji sa 1.800 metara dužine spada u jedan od najdužih u Bosni i Hercegovini. Bilo da se pri

TURIZAM

Antalija, turski turistički raj: Riječ “Saraj-Bosna” snižava cijenu čak i do 50 posto

S pravom ime dobi po raju – modrina sinjeg mora, pješčane plaže, aleje palminog drveća, a sve to nadvijeno Taurus planinama sa zapanjujućim vodopadima, grad Antalija u istoimenoj turskoj regiji