Ruski ambasador  na informativnom razgovoru u MVP Bosne i Hercegovine

Ruski ambasador na informativnom razgovoru u MVP Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je, na njen poziv, u ponedjeljak obavila službeni razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim, u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova, javlja AA.

Ministrica Turković je zatražila pojašnjenje ambasadora Ivancova vezano za izjavu koju je dao u medijima, a na okolnosti puta Bosne i Hercegovine u NATO.

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda. Ponovio je stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu.

Ministrica Turković je istakla da su i do sada politički lideri Bosne i Hercegovine sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način. Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine, te istakla da očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu narodi i građani Bosne i Hercegovine.

Previous Specijalne zbirke NUB BiH proglašene nacionalnim spomenikom
Next Fondacija Mak Dizdar ʽskrećeʼ turiste u Stolac

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu

 Drugog dana Ramazanskog bajrama na Mostarskim šehitlucima učenjem hatma dove obilježen je Dan šehida. Tim je povodom Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar pročitao poruku mostarskog

NAŠI DANI

Policijska akademija FMUP-a primila novih 326 kadeta za početni čin policajac i mlađi inspektor

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova  upriličen je prijem novih kadeta za čin policajac i mlađi inspektor. Školovanje na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova omogućeno je za 326

NAŠI DANI

Mehmedović: Na pozicijama u državnim institucijama 783 Bošnjaka manje nego što im pripada

 Detaljna analiza pristiglih odgovora o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine svjedoče o značajnom debalansu na štetu bošnjačkog naroda, što se ogleda u činjenici da je zaposlenika iz