Vučićev obavještajac hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Vučićev obavještajac hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Sastanak na koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas pozvao ambasadora  Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića je otkazan, potvrđeno je Feni.

Razlog za otkazivanje je taj što je srbijanski ambasador hitno pozvan u Beograd, o čemu je obavijestio Kabinet predsjedavajućeg Džaferovića.

Predsjedavajući Džaferović je pozvao ambasadora Đorđevića kako bi iskazao protest zbog presude kojom je državljanin Bosne i Hercegovine Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog navodnih ratnih zločina počinjeninih na teritotoriji naše zemlje, kao i protest zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti.

Prije toga, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je danas na hitne konsultacije u sjedište Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aidu Smajić.

Zbog izricanja prvostepene presude Višeg suda u Beogradu bosanskom državljaninu Huseinu Mujanoviću, kojeg je srbijansko pravosuđe jučer nepravosnažno osudilo na 10 godina zatvora, zbog navodnih zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova naše države je uputilo notu Srbiji.

Ko je Aleksandar Đorđević

Ime pomenutog ambasadora bilo je aktuelno u domaćoj javnosti prilikom negovog stupanja na dužnost.

Mediji su tako prenijeli informaciju da se radi o dugogodišnjem obavještajcu.

Naime, Đorđević je bivši šef Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA). Đorđević je već godinama u bliskim odnosima s Aleksandrom Vučićem – predsjednikom Srbije, školski su drugovi, poznaju se oko tri decenije.

Nekadašnjeg šefa BIA-e povezan je i s incidentom u Sobranju Makedonije. 27. aprila 2017. godine u parlamentu te zemlje u neredima povrijeđeno oko 100 ljudi, među kojima i današnji makedonski premijer Zoran Zaev.

Ime Aleksandra Đorđevića ne veže se direktno za događaje u Makedoniji, ali su u neredima učestvovali drugi ljudi institucije na čijem čelu je bio Đorđević. Suština te operacije bila je u promociji ruske politike i pokušaju sprečavanja ulaska Makedonije u NATO.

Previous Kako je dječak Haso Hasanović pobjegao sa strijeljanja u Kravici
Next Gradonačelnik Sarajeva posjetio bosansku heroinu, nanu Fatu Orlović

You might also like

NAŠI DANI

Kanton Sarajevo: Posao za 800 nastavnika, profesora i stručnih saradnika

  Na osnovu saglasnosti koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dalo osnovnim i srednjim školama KS za raspisivanje konkursa za prijem uposlenika u školskoj 2018/2019. godini

NAŠI DANI

Ide primirje: Padavine bi trebale postepeno jenjavati

Obilne padavine koje su ovih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove. Uslijed plavljenja određenih područja otežana je i putna komunikacija. Najveće

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Obilježena 25. godišnjica zločina u logoru “Keraterm“: Samo u jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

Pored logora “Omarska“ i Trnopolje“ logor „Keraterm“ je bio jedan od najozloglašenijih logora U organizaciji Udruženja logoraša Prijedora i Kozarca u Prijedoru je danas obilježena 25. godišnjica zločina u logoru