Datum nastanka Povelje bana Kulina slavi se kao Dan Visokog i ZDK; prijedlozi da se uzme i kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Datum nastanka Povelje bana Kulina slavi se kao Dan Visokog i ZDK; prijedlozi da se uzme i kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Zeničko-dobojski kanton danas slavi Dan Kantona

Na ovaj dan davne 1189. godine potpisana je Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Povelja je prvi diplomatski dokument kojeg je izdao jedan bosanski vladar knezu druge države, a njome je tadašnji vladar Bosne ban Kulin regulisao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika.

Zbog toga je ovaj značajni datum iz naše prošlosti, izabran 2013. godine za Dan Kantona.

-Svim građanima upućujem najsrdačnije čestitke povodom Dana Kantona u nadi da ćemo ovaj dan dogodine obilježiti u mnogo povoljnijem i sigurnijem okruženju, bez tereta koji je donijela pandemija koronavirusa, te da ćemo nastaviti razvijati naš kanton kao regiju za ugodan život svih naših građana.

Koristim priliku da svim Visočankama i Visočanima čestitam Dan Grada Visokog, koji se također obilježava 29. augusta – čestitao je Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Danas je u stvari dan koji bi trebao biti Dan bosanske državnosti – smatra akademik profesor dr. Suad Kurtćehajić.

‘Povodom današnjeg dana smatram da bi trebalo razmisliti da se 29.08. dan kada je napisana Povelja Kulina bana u budućnosti slavi kao Dan bosanske državnosti a 25.11. da se slavi kao Dan obnove bosanske državnosti. Ovo je važno iz razloga kako bi se svim građanima Bosne kao i svim prijateljima ali i neprijateljima Bosne ukazalo ali i ušlo duboko u podsvijest da je Bosna hiljadugodišnja tvorevina i da je u vrijeme bana Kulina kad je recimo Hrvatska bila pod vlašću Ugarske Bosna bila nezavisna država što se da vidjeti iz same Povelje, jer samo vladar koji je suvereno vladao svojom zemljom mogao je dati garancije kakve su date dubrovačkim trgovcima u pogledu njihove zaštite i slobodnog trgovanja u Bosni koje su sadržane u Povelji Kulina bana. A iz sadržaja povelja bosanskih vladara se da mnogo toga naučiti o srednjevjekovnoj Bosni koja je u vrijeme dok su Evropom vladale apsolutističke monahije imala svoj parlament koji se zvao stanak ( od riječi sastanak) i koji je ograničavao vlast vladara, te da se narod koji je živio u Bosni zvao Bošnjani ili dobri Bošnjani…’ – istakao je Kurtćehajić.

Naslovna fotografijaHistorijski muzej Bosne i Hercegovine

-Posjetitelji Historijskog muzeja BiH danas imaju priliku da vide povelju čiji se originali čuvaju u Sankt Peterburgu i Dubrovniku, također mogu pogledati pomenutu povelju isprintanu na Brailleovom pismu (Taktilno područje „Dotakni Historiju“). Sadržaj povelje je sada dostupan slijepim i slabovidnim licima.

Previous Pakistan spreman za readmisiju migranata koji borave u našoj zemlji
Next U Brčkom organizirana manifestacija 'Dani Povelje'

You might also like

BAŠTINA

U Sarajevu konferencija o zaštiti pisanog nasljeđa: Važna razmjena iskustava

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u utorak je nastavljena prva međunarodna konferencija “O zaštiti pisanog naslijeđa”, na kojoj učestvuju ugledni stručnjaci i intelektualci iz regiona i svijeta, a koji

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu Naselja heroja Sokolje

U novogradskom naselju heroja Sokolje danas je obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora. Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena pomoćnikom načelnika za boračka pitanja,

HISTORIJA

Knjiga “Historija Ilira” doprinos naučnim spoznajama o ilirskom periodu

“Historija Ilira” koautora Selmedina Mesihovića i Amre Šačić izašla je nedavno iz štampe, predstavljajući značajan doprinos shvatanju najstarije historije naroda s ovdašnjih prostora te upotpunjujući dosadašnje naučno znanje novim spoznajama.