U Vijećnici otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“

U Vijećnici otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Sven Petke, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u BiH i Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva svečanim činom otkrivanja ploče zvanično su u Vijećnici otvorili stalnu postavku „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“.

Ova značajna postavka će sa autentičnom sudnicom u kojoj se sudilo za najteže ratne zločine, a koju je ustupio Tribunal, predstavljati jedinstven muzejski prostor u Vijećnici u sklopu Informativnog centra MKSJ Sarajevo.

Ovom događaju, koji je realizovao Grad Sarajevo-Informativni centar o MKSJ Sarajevo uz podršku Fondacije Konrad Adenauer u BiH, prisustvovali su predstavnici udruženja žrtava, međunarodne zajednice, institucija u BiH i akademske zajednice.

Arhiva Haškog tribunala jedna je od najvećih vrijednosti s kojima raspolaže ne samo Grad Sarajevo, nego i država Bosna i Hercegovina i cijeli svijet. Aktuelna gradska administracija je uspjela da realizuje sve komponente mandata Centra koje sada zaokružuje otvaranjem ove postavke.

Namjera je da se postavkom prikaže i približi posjetiocima, studentima, akademskoj zajednici, pravosuđu, predstavnicima vlasti, nevladinom sektoru, gostima i turistima grada rad i doprinos Haškog tribunala za 24 godine njegovog postojanja, istina o ratu kroz utvrđene činjenice iz Haških presuda, a i koncipirana je tako da se žrtva stavlja u prvi plan i ne zaboravlja.

I ono što je najvažnije je poruka Haškog suda kroz njegov rad je da nema više nekažnjivosti i da za ratne zločine moraju svi da odgovaraju.

„Privilegovani smo što možemo podržati i sudjelovati u sjajnim projektima koji se rađaju u Informativnom centru o MKSJ Sarajevo, a jedan od njih je i ova stalna postavka u Vijećnici“, kazao je Sven Petke, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u BiH, koja je pomogla realizaciju ove postavke, opremanje biblioteke i uspostavu službene stranice Centra www.icmksj-sarajevo.ba.

Petke je istakao da će ova postavka pomoći svima nama da osudimo svaku retoriku, aktivnosti i propagandu koje promoviraju ili negiraju ratne zločine, genocide ili holokaust, a dugoročno će ponuditi Bosni i Hercegovini novu priliku za stabilnost, demokratiju, vladavinu prava i mir za sve svoje građane.

NJ.E. Ingrid Macdonald, UN Rezidentualna koordinatorica u BiH u svom obraćanju u Vijećnici istakla je kako je MKSJ doprinio da se riješe brojna pitanja koja su ključna na putu ka pomirenju kao i da se uklone štetni narativi o kolektivnoj krivici.

„Zahvajujući mnogim svjedocima koji su izašli da svjedoče, njihovoj hrabrosti da svjedoče, sada imamo veoma iscrpne arhive dokumentacije koji svjedoče na koji način su civili i drugi bili tretirani  i na koji način su se počinitelji ponašali prema njima i na koji način su počinitelji ignorisali međunarodne zakone“, istakla je Macdonald.

Sudija Carmel Agius, predsjednik MRMKS u video poruci je istakao da postavka predstavlja odlučnost Grada Sarajeva i osoblja Informativnog centra da istraže inovativne načine predočavanja rada MKSJ-a svakom ko je zaniteresiran sa sazna više. Pozvao je sve da ovu izložbu vide kao priliku za aktivno učenje, razgovor i pamćenje: Dugujemo to nevinim žrtvama!

„Rad MKSJ-a ostaje značajan za sadašnjost i budućnost. S historijskim zapisom koji je uspostavio MKSJ, naša je kolektivna odgovornost da se nastavimo boriti za pravdu i istinu. Činjenice koje je utvrdio MKSJ moraju se učiti u školama, a ne samo u muzejima“, poručio je Serge Brammertz, glavni tužitelj MRMKS u svojoj poruci i naglasio kako Informativni centri o MKSJ-u treba da postoje širom Bosne i Hercegovine i svih zemalja regiona.

Naglasivši vrlo značajnu ulogu Informativnog centra o MKSJ Sarajevo Specijalni izvjestitelj – UN Human Rights (OHCHR), Fabian Salvioli je kazao da je Centar također vitalno sredstvo kojim se osigurava da sadašnje i buduće generacije imaju neograničen pristup bogatom materijalu koji je prikupio i proizveo Sud.

Tokom ceremonije prikazane su video prezentacije o: zločinima pred MKSJ, radu Haškog tribunala i njegovom osnivanju, kao i mandatu i aktivnostima Informativnog centra o MKSJ  Grada Sarajeva.

Stalna postavka je otvorena uoči 75. godišnjice od osnivanja Ujedinjenih nacija koje su Rezolucijom iz 1993. godine donijele odluku o formiranju Haškog tribunala.

Sa muzejskim kompleksom, bibliotekom sa vrijednim knjižnim fondom Tribunala, te ustupljenim ovjerenim presudama iz Haga, Informativni centar o MKSJ Sarajevo će funkcionisati u punom kapacitetu.

Posjetioci sve ove resurse Centra mogu koristiti bez naknade.

Previous Upisne kvote Tehničkog fakulteta u Bihaću redovno ispunjene (Video)
Next Pokrenut prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Prije 832 godine napisana Povelja bosanskog vladara Kulina bana

Na današnji dan prije 832 godine napisana je Povelja Kulina bana, najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, ali i jedan od najstarijih kod svih južnoslavenskih naroda i država. Povelja

NAŠI DANI

S Cetinja slobodarske poruke i uz bosanske patriotske pjesme (Video)

Danas je na Cetinju održan, vjerovatno, najmasovniji skup u tom crnogorskom gradu posljednjih godina, a možda i decenija. Okupljeni su uglas pjevali crnogorsku himnu, ali i veliki Merlinov hit iz

NAŠI DANI

Ukrajina oborila sedam ruskih aviona i dva helikoptera, uništeni i tenkovi

UKRAJINA – Udružene snage srušile su još jedan avion ruskog ratnog zrakoplovstva u regiji Lugansk. Ovo je sedmi ruski avion koji su danas oborile ukrajinske jedinice protuzračne odbrane, objavile su