Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova

Grad Sarajevo izabran u izvršni odbor Svjetske unije olimpijskih gradova

Generalna skupština Svjetske unije olimpijskih gradova, čije je sjedište u Lozani (Švicarska), danas je na online sjednici izabrala Grad Sarajevo u izvršni odbor ove unije, izjavio je za Fenu zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić.

U izvršni odbor koji ima 15 članova izabran je i London, a izbor je bio jednoglasan.

Među glavnim ciljevima Svjetske unije olimpijskih gradova su razmjena iskustava i znanja između gradova i organizatora olimpijskih igara, pa se tako, kako je dodao Trivić, sjećamo kako je nama Innsbruck pomogao četiri godine prije Olimpijade.  

– Nadam se da će članstvo u ovom izvršnom odboru imati veliki uticaj na sam Grad Sarajevo i čuvanje tradicije i sjećanja na Olimpijadu, posebno kao uzora i dostignuća i da mi tim putem krenemo ponovo, da vratimo onu slavu koju je Sarajevo imalo za vrijeme ZOI ‘84. – dodao je Trivić.

Olimpijski muzej

U Sarajevu je 8. oktobra ove godine otvorena novoobnovljena zgrada Olimpijskog muzeja, kulturnog blaga Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji je pravi svjedok vremena i turbulentnih dešavanja u bosanskohercegovačkoj prijestolnici.

Prvi čovjek Olimpijskog muzeja u Sarajevu Edin Numankadić u razgovoru za AA podsjetio je da je Olimpijski muzej prvi put otvoren upravo na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara, 8. februara 1984. godine.

Rad Muzeja je ipak prekinut aprila 1992. godine, kada je početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, vila Mandić, u kojoj se nalazi Olimpijski muzej, granatirana i zapaljena. U periodu između 1992. i 1998. godine, zapaljeni objekat bez krova je bio izložen propadanju.

Numankadić je istakao da je poslije 28 godina, uprkos svim nedaćama, nakon opsežne restauracije zgrada ovog historijskog objekta ponovo otvorena za javnost.

“Muzej u Sarajevu izgrađen je po uzoru na Olimpijski muzej u Lozani. Drugim riječima, ovo je muzej u kojem se sport susreće s umjetnošću”, kazao je.

U Olimpijskom muzeju se mogu vidjeti i djela koja govore o samom toku priprema za 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu, kao i radovi mnogih svjetskih umjetnika.

Previous Premijer Novalić u Turskoj o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnim projektima
Next Novalić u Turskoj s čelnicima EXIM Banke o aerodromu u Bihaću

You might also like

SPORT

Kvalifikacije za EP: Odbojkašice Bosne i Hercegovine nakon preokreta savladale Rumuniju

  U prvoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo ženska seniorska reprezetnacija Bosne i Hercegovine savladala je reprezentaciju Rumunije. Naše odbojkašice nakon velike borbe i više od dva sata

SPORT

Zmajevi složni: Borbenom igrom do pobjede!

Službena press konferencija „A“ tima Bosne i Hercegovine uoči utakmice sa Belgijom održana je večeras na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu. Predstavnicima medija su se obratili selektor Mehmed Baždarević i kapiten

SPORT

Amel Tuka u Madridu trči za Srebrenicu: “Ponosan sam na svoj narod i našu domovinu”!

Patriota od glave do pete! Svaki trenutak koristi da iskaže ljubav prema domovini, prema Bosni i Hercegovini. Prema svom narodu, prema svim građanima, prema svim ljudima… Amel Tuka je kosmopolita,