Godišnjica formiranja 3. korpusa ARBiH

Godišnjica formiranja 3. korpusa ARBiH

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona koju su činili ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, položila je cvijeće na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u Zavidovićima, gdje je održana centralna svečanost povodom 28. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i 1. decembra, Dana osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ministar Čolaković je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih datuma bosanskohercegovačke vojne historije.

“Trebamo odati počast svima onima koji su tada imali mudrosti i hrabrosti za organizaciju korpusa, zahvaljujući kojima smo ostali nacija. Bitno je napomenuti da Bosna i Hercegovina ni u ovom trenutku nije ostavljena netaknuta. Bosna i Hercegovina i danas trpi napade s istoka i zapada na njen teritorijalni integritet, političku nezavisnost, što se ogleda i u pomoći iznutra. Imamo snage koje potpomognute iznutra pokušavaju narušiti i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Čolaković.

Istakao je da je bolno i izjednačavanje žrtve i agresora, te da oficiri i vojnici Armije RBiH odgovaraju za zločine koje nisu počinili.

“Sada sam razgovarao s nekoliko boraca koji dobivaju optužnice koje nisu utemeljene, ali mi ćemo pravno stati iza njih i pomoći im da prođu kroz te sudske procese”, rekao je Čolaković.

Naglasio je da Vlada Zeničko-dobojskog kantona za boračke kategorije iz godine u godinu povećava budžet, realizuju projekte samozapošljavanja, isplaćuju egzistencijalne naknade te boračke stipendije za studente.

-Vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 28. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ističu da je Treći korpus odigrao presudnu ulogu u odbrani srednje Bosne te da je zbog toga 1. decembar 1992. godine izuzetno važan datum u historiji Bosne i Hercegovine.

– Jedinice Trećeg korpusa bile su velika prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom Bosne i Hercegovine. Zbog toga im dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje, a posebnu počast odajemo našim herojima koji su u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali svoje živote – navodi se u čestitki.

– Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, 41 “Zlatnom policijskom značkom”, a dvije brigade – 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje “Zlatni ljiljan”.

Previous Obilježena 15. godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine
Next Austrijski list o skretanju pogleda Evropljana, iako se nastavlja agresija na Bosnu

You might also like

NAŠI DANI

Učesnici iz svih dijelova svijeta pristižu u Nezuk kod Sapne – Odavanje počasti ubijenim u genocidu

U Nezuku kod Sapne okupljaju se učesnici ovogodišnjeg “Marša mira”, pješačkog pohoda u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini u ljeto 1995. godine, javlja

NAŠI DANI

Saopćenje Muftijstva mostarskog povodom incidenta u Livnu

Povodom nemilog događaja koji se desio u ponedjeljak, 10. aprila, u džematu Guber, Medžlis Islamske zajednice Livno, kada su iz vozila u pokretu pred sami početak teravih-namaza, u blizini džamije,

NAŠI DANI

Nikolaidis Dodiku: da se ne začudi ako opet bude bombardovanje kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali

Književnik i publicista Andrej Nikolaidis komentarisao je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o prekrajanju granica o čemu je govorio u intervjuu za Espreso.rs. “Ovo je prvorazredan skandal.