Reumal Fojnica ponovo otvorio vrata svojim korisnicima

Reumal Fojnica ponovo otvorio vrata svojim korisnicima

Protekla godina bila je teška i za lječilišta u našoj zemlji.

Pandemija koronavirusa i zabrana rada, te smanjen obim poslovanja, dodatno su usložili nagomilane probleme Lječilišta Reumal. No ovaj privredni subjekt, simbol Fojnice, nakon pomoći nadležnih, ponovno je otvorio vrata svojim korisnicima, te među prvima u regiji počeo novi program kovid rehabilitacije, čime nastoji sačuvati radna mjesta i djelatnost na kojoj počiva ovaj grad.

Kada je početkom novembra u svojoj sedamdesetoj godini, sa dva stenta i hroničnim srčanim oboljenjem dobila prve simptome koronavirusa, Šahza se suočila sa teškom borbom za život. Virus je ostavio velike posljedice po njeno zdravlje, te joj je, kao i brojnim pacijentima, nakon korone bila neophodna dugotrajna rehabilitacija.

„Prije dolaska ovamo kad bih napravila neki uzdah malo jači, čak nekad u normalnom disanju, ja sam imala bolove u predjelu pluća. Međutim, četvrti dan ovdje mi se desilo, da ne povjerujem da je saturacija bila 99%. Ja sam danas presretna“, kaže pacijentica Šahza Slišković.

Fojnički Reumal među prvim je ustanovama u regiji koji je prepoznao potrebe za ovakvim vidom medicinske pomoći, te nakon edukacija, svojim korisnicima ponudio tim specijalista, koji individualno prilagođenim programima, nastoje pacijente osposobiti za što brži povratak normalnim aktivnostima.

„Borgova skala za kratkoću daha, zatim šestominutni test hoda, zatim radimo saturaciju plus te aktivnosti dnevnog života pacijenta. Da li će to biti vježbe disanja, da li će to biti vježbe za jačanje ekstremiteta, šetnja, o tome odlučuje ljekar specijalista“, pojašnjava Emira Klisura, glavni fizioterapeut.

„Nadam se da će svi zavodi zdravstvenog osiguranja to prepoznati kao nešto što je dobro, što smanjuje period bolovanja i ubrzava oporavak nakon covida 19“, ističe prim. dr. Elvedin Kapo, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Inače, nakon dvoipomjesečne zabrane rada naredbama Federalnog kriznog štaba, te smanjenog poslovanja, ali i tužbi dijela radnika, fojničko lječilište se tokom septembra našlo pred zatvaranjem, što bi značilo gubitak oko 400 radnih mjesta. Nakon odaslanog apela, lječilišta su prepoznata u paketima podrške privredi, te je pomoć svih nivoa stigla do ove ustanove.

„Pomogla su nam ta sredstva da bar u ovom periodu dođemo do određene situacije da stvorimo uslove za nastavak i raduje činjenica da su ipak prepoznali i značaj lječilišta u BiH“, ističe Alija Mukača, direktor Lječilišta Reumal Fojnica.

Iako trenutno posluju sa tek trećinom svojih kapaciteta, nadaju se da će novim uslugama privući korisnike, a vlast prepoznati značaj ovog subjekta koji za Fojnicu znači život, te nastaviti s podrškom kako i njihovi radnici ne bi doživjeli sudbinu hiljada onih koji su u protekloj godini završili na birou za nezaposlene.

Videoprilog FTV.

Foto: Fojnica.net

Previous Begić: Kod izbora selektora Bosne i Hercegovine treba slušati puls navijača i igrača
Next Bjelašnica: u potpunosti osposobljen sistem za vještačko osnježavanje!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ovo su domaći proizvođači maski, lijekova i sredstava za dezinfekciju

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pripremila je preliminarnu listu proizvođača maski, lijekova i farmaceutskih preparata i hemijskih sredstava za dezinfekciju u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator. Cilj pripreme ove liste

Ekonomija/Biznis

Vjetroelektrana Podveležje – Proizvedeni prvi kilovatsati električne energije (Video)

Vjetroagregati na lokacijama 7 i 8 vjetroelektrane “Podveležje”, u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovatsate električne energije koja je plasirana u prijenosnu mrežu.

MADE IN BOSNIA-387

Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Održana je sjednica Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskorgovinske komore Bosne i Hercegovine. Drvni sektor Bosne i Hercegovine tradicionalno je izvozno orjentisan i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan