Objavljena knjiga na perzijskom jeziku Elvira Musića o bosanskim pjesnicima

Objavljena knjiga na perzijskom jeziku Elvira Musića o bosanskim pjesnicima

Knjiga “Historija bosanskohercegovačkih pjesnika koji su pjevali na perzijskom jeziku” autora Elvira Musića objavljena je i na perzijskom jeziku.

– Brojni pjesnici bosanskohercegovačkog porijekla su pjesme pisali i na perzijskom jeziku. Ponovna aktualizacija njihovih djela je ujedno i aktualizacija naših vrijednosti i posebnosti. Istraživači, oslanjajući se na postojeće izvore, došli su do zaključka da je perzijski jezik za vrijeme osmanske vladavine i do sredine perioda vladavine Austro-Ugarske imao važnu ulogu u nastavnom planu mekteba i medresa. I posljednjih 70 godina se izučava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao dio Odsjeka za orijentalnu filologiju – naveo je Musić.

Predsjednik Akademije za perzijski jezik i književnost dr. Golamali Hedadadel je u predgovoru knjige naveo da se perzijski jezik može smatrati dinamičnim sistemom kulturne razmjene i kulturnog narativa, koji je imao ulogu u stvaranju i proizvodnji jedinstvenih vrednota u naučnoj, umjetničkoj, vjerskoj i drugim oblastima, a i danas je širom svijeta prisutan i utjecajan.

– Knjiga je rezultat truda za predstavljanje prisustva perzijskog jezika i njegove bogate književnosti u državi Bosni i Hercegovini, prilika za sve zaljubljenike u jezik Mevlane, Sa’dija, Hafiza i drugih velikana Irana, da budu upoznati s osnovama ovog pitkog jezika i njegovom utjecaju u Bosni – istakao je Hedadadel.

Objavljena knjiga “Historija bosanskohercegovačkih pjesnika koji su pjevali na perzijskom jeziku” rezultat je saradnje Kulturnog centra Iranske ambasade u Bosni i Hercegovini i Izdavačke kuće Arvan iz Irana, saopćeno je iz iranskog Kulturnog centra.

Previous Fevzija Mostarac, autor djela koje podsjeća na 'Hiljadu i jednu noć'
Next Krug 99: Hitno zaštititi interese Bosne i Hercegovine na Jadranu

You might also like

KNJIŽEVNOST

Grad Sarajevo će sufinansirati izradu XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je sa Emirom Zlatarom, generalnim sekretarom Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) potpisao Sporazum o sufinansiranju izrade XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika. Rječnik je nastao kao

INTERVJU

Isnam Taljić, pisac: Bosanskohercegovačka književnost bolja je i od hrvatske i od srpske

Bosanskohercegovačka književnost bolja je i od hrvatske i od srpske i od slovenske i od crnogorske. U makedonsku književnost nisam upućen. Ali, mi to ne umijemo promovirati ni izbliza onako

KNJIŽEVNOST

Uskoro iz štampe izlazi knjiga citata ‘Poruka sebi’ Alije Izetbegovića

Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića “Poruka sebi” u izdanju Muzeja “Alija Izetbegović” izlazi iz štampe ovih dana. Urednica izdanja je Nađa Berberović-Dizdarević, vizuelni