Vjernici klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci

Vjernici klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci

Vjernici u Banjaluci u Ferhat-pašinoj džamiji klanjali su jutros bajram-namaz i nakon ramazanskog posta počeli obilježavanje muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, javlja AA.

“Obradovan sam da možemo danas iz ovog lijepog grada poslati zajedničku radost svih žitelja, a posebno nas Bošnjaka, muslimana, koji na ovaj način iskazujemo radost ovogodišnjeg Ramazanskog bajrama. Ramazan smo proveli doista u intenzivnim ibadetima i ja sam jako sretan što smo na ovaj način mogli biti u društvu sa našim vjernicima i svim sugrađanima i podijeliti trenutke blagoslovljenog mjeseca, ne biti egoisti nego pružiti ruku i dati jednu vedrinu ovog grada”, rekao je Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki koji se obratio vjernicima u Ferhadiji.

Istakao je da je bajram dan u kome se slavi i veliča Allah dž.š. i dan zahvalnosti zbog toga što je dao snage čovjeku da obavi i izvrši svoje ibadete.

“On ima i drugu dimenziju, ta dimenzija je sjećanje i osjećanje. Ja ne znam šta je jače u bajramu, da li sjećanje na sve ono što je čovjek prošao u životu ili osjećanje koje ima u tom trenutku dok je blagdan. Ali, u svakom slučaju ovo je dan mira, ovo je dan u kom se zbližavaju ljudi, u kom dijele radost. On harmonizira odnose među ljudima, među narodima, on harmonizira život na ovom svijetu i vjerujem da svi osjećaju da svaki blagdan donese jedno ozračje i mi doista želimo da ovaj bajram bude jedno ozračje ovom gradu i sigurno da bude ozračje i onima koji su daleko od ovoga grada, da se vrate u svoj grad, da budu u svom gradu. Nažalost koronavirus je mnoge spriječio, ali mislimo da je vrijedna poruka ‘Da ja sam živ, moje je mjesto u mome zavičaju!'”, kazao je muftija Abdibegović.

On smatra da se na taj način pokazuje spremnost “da pružimo ruku, da razgovorimo i da osjetimo jednu toplinu, mi drugih, drugi nas i da na taj način kročimo u budućnost”.

Bajram-namazu u Ferhadiji džamiji prisustvovao je veliki broj vjernika, i onih koji nisu iz Banjaluke. Među njima je bio i Anel Ozić iz Bugojna koji živi u Austriji.

“Drago mi je što sam ovdje za Bajram, Ferhadija je najljepša džamija u Bosni i Hercegovini”, rekao je on i čestitao praznik svim muslimanima.

Muslimanima i muslimankama u BiH i čitavom svijetu srećan bajram i lijepe bajramske dane poželio je i Meho Sulejmanović iz Srebrenice koji boravi u Banjaluci.

“Znači puno, sastajanje ljudi, veselje, i želim svima puno zdravlja i berićeta u ovoj godini, da ne bude kao prošla”, kazao je on.

Elmedin Đuzel iz Banjaluke rekao je da kao što sve bude u životu tako i prođe, tako i prethodni ramazan koji su postili i dočekali bajram.

“Proslavićemo ga u krugu porodice. Nažalost, i ove godine kao i prethodnih Banjalučani će to uraditi na jedan tužan način jer dosta naših rođaka, poznanika, prijatelja nisu u Banjaluci zbog poznatih razloga, ali eto ako ništa zadnjih par bajrama klanjamo, slavimo i družimo se u ovom lijepom okruženju naše džamije Ferhadije”, rekao je Đuzel.

Previous Bajram i kahva na Baščaršiji (Foto)
Next Bajramska svečanost u obnovljenoj džamiji: Stanovnici Orahovaca kod Višegrada pokazali kako se voli zavičaj

You might also like

DUHOVNOST

Muamer ef. Okanović: Ramazan je proljeće mu’minskih srca

 Ramazan je proljeće mu’minskih srca, gdje se intenzivnim ibadetima vjernik osvježava nepresušnim tokom Allahovog blagorodnog bereketa. Snažeći se postom, oplemenjujući nepreglednim kur’anskim perivojima, te pronalazeći spokoj u dovi, musliman blagoslovljene

DUHOVNOST

Akšam i iftar u Lukomiru, na Prokoškom jezeru, Trebeviću, Zelengori (FOTO)

Iftar u planinskom ambijentu posve  drugačijem od kućnog ili restoranskog  u gradu, akšamsko ozračje  prirodi u Lukomiru, na Trebeviću, Bukoviku,  Prokoškom jezeru,  Kraljevskom gradu Bobovac, na Zelengori ili na obali

BH RAZGLEDNICA

Top s Kicelja označio početak ramazana u Tuzli

Amir Osmanović osmi put je zapalio fitilj na topu koji je s tuzlanskog uzvišenja Kicelj označio početak ramazana. Ovog ramazana top će ostati na Kicelju i postače će svakodnevno pucnjem