Džaferović u Kalinoviku i Nevesinju s porodicama ubijenih Bošnjaka

Džaferović u Kalinoviku i Nevesinju s porodicama ubijenih Bošnjaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravio je danas u Kalinoviku, gdje sa preživjelim i porodicama žrtava učestvovao u obilježavanju 29. godišnjice zločina nad bošnjačkim stanovništvom te općine.

Na području Kalinovika nestale su 122 osobe, od kojih je do danas pronađeno njih 80. Pripadnici srpskih paravojski i policije ubili su 122 Bošnjaka iz Kalinovika, a više od 1.000 njih prošlo je kroz logore.

Članovi porodica i prijatelji ubijenih poručili su stanovnicima Kalinovika da je krajnje vrijeme da progovore o lokacijama na kojima su skriveni posmrtni ostaci žrtava, a vlastima te općine poručeno je da uklone mural Ratku Mladiću koji se već godinama nalazi na ulazu u grad.

I Džaferović je u Kalinoviku uputio poziv lokalnim vlastima da se konačno suoče s istinom.

“Ratko Mladić neće biti upamćen kao heroj. U civiliziranom svijetu on će biti upamćen samo kao zločinac, a svi mi treba da idemo civiliziranim putem, putem civiliziranog svijeta, a ne putem barbarstva. Neka uklone ovaj mural koji nas dočeka na ulazu u Kalinovik, jer to je civilizacijska sramota”, rekao je Džaferović.

Dodao je da je važno njegovati kulturu sjećanja, te je istakao da sva udruženja u BiH trebaju biti uporna u borbi za istinu i pravdu.

Nakon komemoracije u Kalinoviku, Džaferović je danas prisustvovao i obilježavanju 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima na području općine Nevesinje.

Izvor: Agencije

Previous Košarkašice Bosne i Hercegovine dočekane u sarajevskoj Vijećnici: Istakle važnost zajedništva te najavile nove uspjehe
Next Preminuo penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Hazim Šadić

You might also like

NAŠI DANI

Nakon dolaska redovnog leta iz Tel Aviva, Dagestanci zablokirali Aerodrom Mahačkala

Aerodrom u Mahačkali privremeno je zatvoren nakon što su neovlašćene osobe ušle u njegovu zonu za sletanje, saopštile su u nedelju ruske vazduhoplovne vlasti. „Nakon što su se nepoznate osobe

NAŠI DANI

Hoće li bosanski student Kim Han Sol postati novi lider S. Koreje?

Posljednjih nekoliko dana se intenzivno piše u svjetskim medijima oko toga da li je vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, preminuo. Brojni mediji su izvjestili da je preminuo nakon operacije

NAŠI DANI

Članovi Tužilaštva moraju biti oštro upozoreni da konačno počnu raditi svoj posao na zaštiti Ustavnog poretka BiH ili će snositi posljedice

Osude i saopštenja koja su uslijedila nakon ukupne atmosfere koja je pratila neustavno obilježavanje Dana RS-a neće zaustaviti Milorada Dodika na njegovom putu urušavanja Bosne i Hercegovine i njenih institucija.