Septembarski dani slobode u Bosanskoj Krupi

Septembarski dani slobode u Bosanskoj Krupi

17. septembra 1995. godine, borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile su Bosansku Krupu.

Ove se godine navršava 29. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. i 26. godišnjica oslobođenja Bosanske Krupe, a obilježiti će se bogatim programom.

U ponedjeljak, 23.08.2021.godine, održan je sastanak Organizacionog odbora sačinjenog od pripadnika 511. slavne brdske brigade i predstavnika Općine. Nakon razmjene mišljenja i prijedloga oko organizacije manifestacije „Septembarski dani slobode“, dogovoreno je nekoliko događaja kojim bi se ova manifestacija prikladno obilježila od kojih trenutno izdvajamo:

     28.– 29. august

09:30 sati       Memorijalni turnir u boćanju „Mirsad Crnkić“

     1. septembar – Dan 511. slavne brdske brigade

10:00 sati –    Obilazak spomen-obilježja i šehidskih mezarja u Bosanskoj Krupi i okolnim općinama i gradovima

17:00 sati –     Obilazak Centralnog spomen-obilježja povodom Dana 511. slavne bbr.

17:30 sati –    Izložba ratne opreme i eksponata iz odbrambeno-oslobodilačkog rata (šetalište Kej)

18:00 sati –    Centralna manifestacija – druženje boraca 511. slavne bbr. uz kulturno-zabavni program i obraćanje zvanica (Male ade)

      4. septembar

08:00 sati – 14. Biciklistički maraton „Stazama 511. slavne“ (Trg Alije Izetbegovića)

Pozivaju se pripadnici 511. slavne, porodice šehida i poginulih boraca, članovi sportskih kolektiva i drugih udruženja, svi građani Bosanske Krupe, da učešćem u programskim sadržajima, odaju dužno poštovanje brigadi i oslobodiocima Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

Previous U Sarajevu obilježena 26. godišnjica stradanja građana u masakru kod Gradske tržnice
Next Protesti mještana Željeznog Polja zbog sječe šume

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH odobrila 15 miliona KM iz Budžeta za povoljnu kreditnu stambenu liniju namijenjenu mladima

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, donijela Odluku kojom se odobrava kredit Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uslovima iz sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023.

NAŠI DANI

Obilježavanje 78. godišnjice “Igmanskog marša”: Antifašizam nije iskorijenjen

Na planini Igman danas je održano obilježavanje 78. godišnjice “Igmanskog marša”, legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči. Nekoliko hiljada okupljenih antifašista sa skupa je

NAŠI LJUDI

Chicago – kako su Bošnjaci nadjačali antibosanski lobi

Chicago, treći po veličini US grad, postaje dom bošnjačkim iseljenicima već krajem 19. vijeka, dok danas u tom gradu živi oko 70.000 Bošnjaka. Chicago je poznat i kao mjesto s