Mirko Šarović: Raspakivanje Daytona vodi u nestanak RS

Mirko Šarović: Raspakivanje Daytona vodi u nestanak RS

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je za tu stranku nedopustiva inicijativa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi N1.

“Baš nas briga s kim će Dodik razgovarati, ali nas je briga šta je rezultat njegovih razgovora, a to je inicijativa za raspakivanje Daytona što je za nas nedopustivo”, kazao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je ocijenio da je problem to što je Dodik svojom izjavom poručio da je “Dayton mrtav i da je potrebno novo političko rješenje za Bosnu i Hercegovinu, tražeći od (turskog predsjednika Recepa Tayyipa) Erdogana da se uključi u tu temu i posreduje”.

“Tu se naše politike razilaze, oko toga se ne možemo apsolutno složiti. Tu sa Dodikom i SNSD-om nemamo nikavih dodirnih tački, jer je to, ukoliko se u taj proces uđe, put nestanka Republike srpske”, istakao je predsjednik SDS-a.

Prema njegovim riječima, naivno je vjerovati da trenutno postoje unutrašnje okolnosti i faktori koji bi dozvolili i Republici srpskoj dali, u tom novom političkom dogovoru, isto ili više autonomnosti i nadležnosti nego što ih taj bosanskohercegovački entitet danas posjeduje.

“Naprotiv, uzeli bi nam sve ili mnogo više od toga što imamo i uzeli bi nam upravo ovi koji Dodiku sada odobravaju ovaj put i hvale njegovu inicijativu“, kazao je Mirko Šarović.

Još je naglasio da je “ideja mirne disolucije tačka razlaza” politika SDS-a i Dodika i njegovog SNSD-a, jer u SDS smatraju da je to “najopasnija zamka za nespremnu RS”.

Šarović je naveo da će se SDS “odlučno suprostaviti svakoj takvoj inicijativi”.

Previous Amel Tuka: Radujem se finalu Dijamantske lige
Next Novi Grad Sarajevo: Obilježena godišnjica deblokade Dobrinje

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Obilježena 23. godišnjica reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca

  Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 23. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, javlja

NAŠI DANI

Klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995.godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici. Vjerski dio programa počeo

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Brčanski doktor (Mengele?) priznao da je u dvorištu skrivao ostatke žrtve genocida – ne vidi ništa sporno

Dok se u Bosni i Hercegovini još traga za posmrtnim ostacima više od 7.500 žrtava rata devedesetih godina, doktor iz Brčkog na sjeveroistoku zemlje je u svom dvorištu po sopstvenom