Husagić: Pobjeda SPD-a u Njemačkoj će biti više nego pozitivna za Bosnu

Husagić: Pobjeda SPD-a u Njemačkoj će biti više nego pozitivna za Bosnu

U 18 sati su zatvorena birališta na općim izborima u Njemačkoj, a prve analize ukazuju da je lider Olaf Scholz veliki pobjednik ovih izbora. Naime, stranku na izdisaju je digao iz mrtvih i pretvorio u lidera, ukazuju analitičari.

Olaf, Olaf izvikivalo je stotine ljudi u sjedištu SPD-a u Berlinu kada su objavljeni rezultati izlaznih anketa, prenosi AP.

Ipak, u ukupnom skoru izbori su prilično neizvjesni. SPD ima 26 ili 25% prema anketama, a CDU/CSU je na 25 posto. 

Što je najlošiji rezultat ove stranke u historiji.

Ukoliko budu potvrđeni, šta ovakvi rezultati mogu značiti za Bosnu i Hercegovinu? 

Ahmed Husagić, Bosanac koji je donedavno bio funkcioner austrijske političke partije SPD, koju je napustio te najavio politički angažman u Bosni i Hercegovini, komentariše:

“Iako su ispitivanja javnog mijenja predviđala da će SPD biti pobjednica ovih izbora, drago mi je da se ta predviđanja i ostvaruju. Naravno, treba sačekati i konačne rezultate. Ako SPD pobjedi to će biti i više nego pozitivno za Bosnu i Hercegovinu”, kaže Husagić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, dvoje kandidata bosanskog porijekla (Jasmina Hostert i Adis Ahmetagić, op. a.) će ući u Bundestag i mi svi očekujemo njihov angažman u korist naše domovine.

“Drugo, očekujemo promjenu Njemačke politike prema Balkanu. Na prvom mjestu mislim na podršku snagama koje zagovaraju građanska društva, društva jednakih, a prestanak toleriranja autoritarnih režima i agresivne politike”, zaključuje Husagić.

Husagić se u Bosni već istakao kroz pokret Snaga Domovine.

Previous Bešlić: Dokazao sam sebi da se u Bosni i Hercegovini mogu napraviti uspješne povratničke priče
Next Bojkotuju rad državnih institucija, ali to ne ometa novo zapošljavanje

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica dr Bisera Turković razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Malezije Dato’ Sri Saifuddinom Abdullahom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 18. augusta 2022. godine u Kuala Lumpuru sa ministrom vanjskih poslova Malezije Dato’ Sri

NAŠI DANI

Sanji Vulić dodijeljena zaštita Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Šefici kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine, Sanji Vulić, dodijeljena je policijska zaštita. Ovo je saopštio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić na svom Instagram

NAŠI DANI

Bakir Izetbegović glasao u OŠ “Nafija Sarajlić” u Sarajevu: Pozvao građane da iskoriste pravo glasa

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u pratnji supruge Sebije na lokalnim izborima 2020. glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić” u Sarajevu,