Ministar odbrane BiH primio predstavnike turskih firmi MKE i ASFAT

Ministar odbrane BiH primio predstavnike turskih firmi MKE i ASFAT

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je u službenu posjetu 5. oktobra 2021. godine predstavnike turskih firmi sa područja vojne industrije MKE i ASFAT, kako bi se razmotrili neki od potencijalnih aspekata modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Razgovoru je prisustvovao i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić. Delegaciju iz Republike Turske predvodio je turski vojni ataše u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, uz koga su bili direktor za razvoj poslovanja Ali Hakan Şafak i glavni inženjer za istraživanje i razvoj Onur Yilmaz iz firme MKE te direktor za razvoj poslovanja Yusuf Çalik i specijalista za razvoj poslovanja Yasin Arslan iz firme ASFAT.

Brigadir Tatar je ministru Podžiću izrazio saučešće zbog smrti kadeta OS BiH Saida Hasanovića u Turskoj te istakao tursku želju da se pomogne njegovoj porodici. Naglasio je kako vjeruje da će iznenadna smrt kadeta biti još jedan razlog jačanja prijateljskih odnosa BiH i Republike Turske.

Ministar Podžić je naglasio kako je Republika Turska jedan od najvažnijih partnera za BiH, na polju privrede i kulture, ali i vojnopolitičkih odnosa, posebno kao podrška Bosni i Hercegovini na putu članstva u NATO.

Prezentacije ovih i ostalih firmi turske vojne industrije trebale bi rezultirati realizacijom Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kojim se osigurava oko 45 miliona konvertibilnih maraka za podršku modernizacije OS BiH te dalje obuke pripadnika MO i OS BiH u Turskoj.

Nakon sastanka u MO BiH, predstavnici firmi MKE i ASFAT upriličili su prezentaciju i u Zajedničkom štabu OS BiH.

Previous U Skenderiji 32. Internacionalni sarajevski sajam knjiga
Next Strateške poruke EU i SAD za BiH: Podrška Schmidtu, otpor Rusiji i Kini, sankcije

You might also like

NAŠI DANI

Goraždani čuvaju sjećanja na “Put spasa”

Neformalna grupa građana, ljubitelja prirode koju čine uglavnom bivši članovi Gorske službe spašavanja, prošla je stazama koje su ratnih 1993. i 1994. godine predstavljali put spasa za hiljade stanovnika opkoljenog Goražda. 

NAŠI DANI

Magični izlazak sunca u Istanbulu, gradu na dva kontinenta

Izlazak sunca u Istanbulu, gradu koji se prostire na dva kontinenta, prizor je koji nikoga sigurno ne ostavlja ravnodušnim. Prelijep prizor izlaska sunca u gradu na Bosforu, zabilježio je objektiv

NAŠI DANI

Suočena s kritikama, Rashida Tlaib kaže: Palestinci nisu potrošna roba

Ranije smo pisali o naporima da se osudi Rashida Tlaib, američka zastupnica u Kongresu, zbog njenih kritika Izraela, izvještava AJB. Upravo je prkosno govorila u Zastupničkom domu američkog Kongresa, koji