U Bihaću počela manifestacija “Jesen na Gelenderima”

U Bihaću počela manifestacija “Jesen na Gelenderima”

 Udruženje ABC, Gradska turistička zajednica i Kulturni centar Bihać organizirali su i ove godine manifestaciju “Jesen na Gelenderima”, a početak je obilježen tradicionalnom Trahanijadom i akcijom “Rasti sa mnom”, odnosno sadnjom stabala jablana, bagrema i hrasta.

– Ovo je manifestacija koju je unazad nekoliko godina organiziralo Udruženje ABC, a ovogodišnja novina je angažman Turističke zajednice Grada Bihaća i Kulturnog centra. Jednostavno, na najljepši način u našem “Bišću” ispraćamo ljeto i uživamo u jeseni. Gelenderi su najljepša šetnica u Gradskom parku u kojem se godinama okupljaju brojni naši sugrađani, pa ćemo tako i ove godine u okviru manifestacije družiti se, svirati, pjevati, kuhati i promovirati sve domaće vrijednosti i potencijale – kazala je direktorica Kulturnog centra u Bihaću Erna Begatović.

Ovogodišnja “Jesen na Gelenderima” traje devet dana od 16. do 24. oktobra, u okviru kojih će biti organizirani brojni zabavni sadržaji.

Organizirana je zajednička radna akcija “Rasti sa mnom” i druženje lokalne djece prilikom koje su zasađena stabla jablana, bagrema i hrasta.

 – Akcija je provedena na lokaciji gradnje novog gradskog parka i šetališta Humci – Garavice u okviru projekta (Ne)vidljivi pejzaži. Nastavili smo Trahanijadom, kojom čuvamo naše običaje i promoviramo naše tradicionalno krajiško jelo – trahanu – riječi su Manuele Šušnjar iz Turističke zajednice Grada Bihaća.

“Jesen na Gelenderima” bit će nastavljena svakodnevnim muzičkim, zabavnim i edukativnim sadržajima, pa će tako građani Bihaća i njihovi gosti do kraja sedmice uživati u filmskim i muzičkim večerima, kao i brojnim aktivnostima i dešavanjima za najmlađe.

Izvor: Agencije

Previous Muslimanske rezolucije – svjedočanstvo o podvigu i hrabrosti
Next Možeš Dodika izvući iz šatora, ali šator iz njega nikada!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Konjogojstvo stoljetna bosanska tradicija, Pegasos je nastavlja (VIDEO)

Konjogojstvo i konjarstvo koje je stoljećima dio bh. kulture bilo je gotovo pred izumiranjem, zato je suosnivačica i menadžerica Konjičko rekreativnog centra “Pegasos” Tanja Đozo odlučila da nastavi tu bosansku tradiciju.

BH RAZGLEDNICA

NEOTKRIVENA LJEPOTA BOSNE: Lovno-turistički centar i punionica prirodne izvorske vode “Bijela voda”

Je li to lukavstvo ove neobične zemlje (…) da najveće dragocjenosti skriva na najružnija mjesta, pitao se jedan od likova romana Uhode Derviša Sušića. Možda je odgovor u tome da

BH RAZGLEDNICA

Građani i gosti Sarajeva uživaju u izložbi automobila ‘Golf Fest 2023’

 Izložba automobila „Golf fest 2023“ upriličena  je danas u Sarajevu, a građani i gosti ovog grada imaju priliku uživati u razgledanju Vokswagen Golf automobila svih osam generacija. Organizator Mirko Gerh