Sastanci bosanske šefice diplomatije s najvišim zvaničnicima Azerbejdžana

Sastanci bosanske šefice diplomatije s najvišim zvaničnicima Azerbejdžana

Ministrica Bisera Turković se danas sastala sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim, a potom i ministrom vanjskih poslova te zemlje Jeyhunom Bayramovim.

-Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamenta Azerbejdžana o uzajamnom otvaranju ambasada u Sarajevu i Bakuu, predstavljaju prekretnicu u jačanju sveukupnih odnosa dvije zemlje. Ministar Bayramov je kazao da je Azerbejdžan opredijeljen za nastavak jačanja odnosa na našom zemljom, te je podržao održavanje političkih konsultacija i izrazio nadu da će procedure otvaranja ambasada biti okončane u što kraćem roku. Izrazio je uvjerenje u jačanje veza između dvije zemlje u obrazovanju, kulturi, turizmu i drugim sferama u periodu nakon pandemije.

Ministrica Turković je kolegu upoznala sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas se, 23.12.2021. godine, u Bakuu sastala sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim.

Na sastanku je razgovarano o važnosti unapređenja saradnje između naše dvije zemlje, te o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu, ali i odnosima u svijetu.Ministrica Turković je predsjednika Aliyeva informisala o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, blokadi rada državnih institucija, te prijetnji miru i stabilnosti naše zemlje i regiona, nakon započetih jednostranih procesa od strane dijela političkih predstavnika bh. entiteta RS.Tokom susreta je razgovarano i o trenutnoj situaciji u regiji Nagorno Karabah, u koju Azerbejdžan, nakon oslobađanja, ulaže ogromna sredstva, s ciljem realizacije velikih infastrukturnih projekata.

Slika može predstavljati 7 osoba i u zatvorenom

Predsjednik Aliyev je upoznao ministricu Turković da je njegova zemlja započela program obnove i jačanja ekonomije u ovom dijelu Azerbejdžana.Aliyev je kazao da je podrška BiH teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana važan znak partnerstva, saradnje i prijateljstva.S druge strane, tokom susreta je ponovljena čvrsta podrška Azerbejdžana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te nastavku napretka naše zemlje.Predsjednik Aliyev se zahvalio našoj zemlji za iskazano opredjeljenje za učešće u reintegraciji Nagorno Karabaha, što bi trebalo rezultirati i konkretnim aktivnostima.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prethodnih sedmica obišla je prijestolnice poput Washingtona, Londona, Berlina, Stockholma, učestvovala na velikim multilateralnim skupovima u Barceloni i Stockholmu (jedna od govornica). Posljednjih dana boravila je u Pakistanu, Rusiji (sastanak s kolegom Lavrovom) te danas u Azerbejdžanu.

Previous Završena rekonstrukcija velike dvorane Mejdana
Next Lana Pudar nakon povratka u domovinu: Na medalju sam jako ponosna. Sav rad i trud se isplatio

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Višegrada – 3.000 ruža za 3.000 života

  Manifestacijom „3.000 ruža za 3.000 života“ Udruženje porodica nestalih „Višegrad 92“ danas je obilježilo 26 godišnjicu ratnih zločina počinjenih nad stanovnicima ovog grada. Na groblju Stražište klanjana je dženaza

ŽIVOT

U decembru pozitivan prirodni priraštaj u 4 kantona

U Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednjem mjesecu 2019. registrovano 1.599 živorođenih , dok je 1.749 umrlih – podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Iako je negativan prirodni priraštaj na

NAŠI DANI

Saračević-Helać: RTV BiH nije prekinuo program ni kada su nas bombardovali, bravo Čović i Dodik!

Poznata novinarka FTV-a Arijana Saračević-Helać osvrnula se na društvenim mrežama na odluku Upravnog odbora BHRT-a da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa, piše Patria. – RTV BiH nikada