SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Američki State Department uveo je danas sankcije bivšem predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Tegeltija i Kukić, pojašnjava se u saopštenju, sankcionisani su zbog umiješanosti u značajnu korupciju.

Prije svega, ovakva odluka podrazumijeva zabranu ulaska u SAD.

“Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH”, kaže se saopštenju Blinkena.

Kao predsjednik VSTV-a BiH, pojašnjava se u odluci State Departmenta, Tegeltija je bio uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog utjecaja i službene moći za sticanje vlastite koristi.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, kaže se u saopštenju.

Osim Tegeltije, na listi sankcionisanih našla se i njegova supruga Tijana, kojoj je također zabranjen ulazak u SAD.

Kada je u pitanju Mirsad Kukić, navodi se da je umiješan u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad banovićkog rudnika.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi.

Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist”, dodaje se u saopštenju State Departmenta, prenose Vijesti.ba.

Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u

Previous Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u
Next Kako je iz Srbije uložen nemali novac u englesku Premier Ligu: Takmičenje Vučića i opoziciji bliskog biznismena

You might also like

NAŠI DANI

Strik: Schmidt otkazao dolazak u Brisel, već dva mjeseca se krije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt otkazao je dolazak na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskoj parlamenta 30. novembra u Briselu, potvrdila je europarlamentarka Tineke Strik,

NAŠI DANI

Muslimani u Sloveniji grade IC i džamiju: Prvu džamiju u toj zemlji izgradili su bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu

Gradnja ljubljanskog Islamskog kulturnog centra, za koji je ideja pokrenuta 1969. godine, počet će tokom tekućeg mjeseca. Centar će biti izgrađen u središnjem dijelu grada, a zauzimat će površinu od

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida: Sloboda ima veliku cijenu

 Drugog dana Ramazanskog bajrama na Mostarskim šehitlucima učenjem hatma dove obilježen je Dan šehida. Tim je povodom Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar pročitao poruku mostarskog