U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Centar za postkonfliktna istraživanja, Institut edukatora za ljudska prava (EIHR), Forum ZFD, Jevrejska zajednica u Sarajevu i JU Bosanski kulturni centar KS obilježili su 27. januar -Međunarodni dan sjećanja na holokaust (datum kada je oslobođen logor Aušvic) i 80 godina od Wannsee konferencije.

Tim povodom danas je u 13:00 sati u Galeriji BKC-a predstavljen pedagoški priručnik pod nazivom ,,Holokaust i mir – lekcije iz prošlosti za budućnost” i postavljena izložba ,,Wannsee konferencija i konačno rješenje jevrejskog pitanja”.

Izložba je autorsko djelo Eli Taubera, savjetnika za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

May be an image of monument
Foto: BKC

Prisutnima su se obratili: Benjamina Karić-Londrc, gradonačelnica Grada Sarajeva, ambasadorica Kathleen Kavalec, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Velma Šarić, Centar za postkonfliktna istraživanja, Ljiljana Siničković, Forum ZDF, Eli Tauber, Jevrejska zajednica u BiH, Alma Žero, Univerzitet u Sarajevu, te Kate W. English i Kim Klett, EIHR, obraćanje putem video snimka.

Previous OTROVNA POLITIKA: Licemjerje Bosnu razbija
Next Jelena Dojčinović, živi u Švicarskoj i pjeva na bosanskom

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sa 15 godina na “putu spasa” proveo skoro mjesec dana

Mirza Bašić imao je samo 15 godina kada je 1995. godine preko šume krenuo iz Srebrenice ka slobodnoj teritoriji. Krenuo je sa ocem Ademom i bratom Midhatom koji nije preživio.

NAŠI DANI

Ambasada SAD u Beogradu: Vulinova izjava o ujedinjenju svih Srba protivna Dejtonu i evropskom putu Srbije

Ambasada SAD u Srbiji saopćila je danas da izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni evropskim

NAŠI DANI

Ode i Sarajevo pod koncesiju

Tekst regionalnog avio-portala ‘Zamaero‘… -Veleposlanik (ambasador) SAD-a u BiH Michael Murphy je napisao pismo premijeru Federacije BiH Nermanu Nikšiću i njegovim zamjenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću vezano uz koncesije