Vogošća ima sve više đaka, potrebno proširiti školske kapacitete

Vogošća ima sve više đaka, potrebno proširiti školske kapacitete

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je sastanak s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem i direktorima škola na području te općine.

Razgovarano je o aktuelnim izazovima u kontekstu organizacije nastave tokom pandemije, eksternoj maturi za učenike devetih razreda, poboljšanju uvjeta, infrastrukturnim projektima te proširenju školskih kapaciteta.

“Vogošća bilježi povećan broj stanovnika, posebno mladih porodica s djecom. U tom kontekstu, donijeli smo zaključke i pozabavit ćemo se najaktuelnijim pitanjima”, navela je ministrica Hota-Muminović poslije sastanka.

Načelnik Smajić je akcenat stavio na potrebu za proširenjem kapaciteta postojećih objekata, s obzirom da broj stanovnika, odnosno učenika u ovoj općini stalno raste.

“S jedne strane, to je ‘slatka muka’, ali s druge i veliki izazov za nastavnike, direktore škola, roditelje i učenike kada u relativno malim učionicama imate odjeljenja od 30 ili 32 učenika”, naveo je načelnik Smajić.

Kako je dodao, na sastanku je bilo govora o potrebi da se čim prije počne s implementacijom projekta izgradnje osnovne škole u naselju Rosulje, s obzirom na sve više zgrada kolektivnog stanovanja na tom lokalitetu.

“Na ovaj način, blagovremenim početkom aktivnosti želimo izbjeći probleme koji nas mogu sustići ako sačekamo godinu ili – dvije”, rekao je načelnik Smajić.

Prema njegovim riječima, u proceduri je i projekt proširenja osnovne škole u Hotonju, dok je za OŠ “Zahid Baručija” Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS osiguralo oko 1,9 miliona KM, te  su u toku pripreme za tender i početak izvođenja radova.

Kako je objasnio, bilo je govora i o rješavanju problematike u OŠ “Porodice ef. Ramić”, gdje je ključni problem vezan za djecu iz naselja Krivoglavci, koja su po odluci o školskim područjima raspoređeni da budu učenici ove škole.

“Potrebno je i pričali smo o tome da riješimo pitanje školskog prevoza za ove učenike”, dodao je načelnik Smajić, koji je precizirao da je namjera rasteretiti i OŠ “Mirsad Prnjavorac”, koja je ranije bila matična za učenike s ovog područja.

“Nadam se da ćemo s ovim duhom i energijom koji je donijela ministrica i kvalitetnom realizacijom onoga što dogovarmo, rješavati ove probleme”, zaključio je načelnik Smajić.

Previous Tragikomična propaganda Moskve o plaćenicima u Ukrajini - činjenice pokazuju sasvim drugo
Next RUSAG BOSANSKI

You might also like

NAŠI DANI

Žele put ka Sarajevu: Hiljade ljudi u Srbiji čekaju postavljanje kamena temeljca (Video)

Povezivanje Beograda i Sarajeva autoputem počinje se realizovati i simbolično današnjom ceremonijom u Sremskoj Rači.

ŽIVOT

Komemoracija Fikretu Karčiću: Pouka o dostojanstvu i istrajnosti nadahnuće za mnoge generacije

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je komemoracija povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog pravnika i naučnika Fikreta Karčića, koji je preminuo 16. marta u 66. godini, javlja AA. Dekan

OTPOR BOSNE

Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad

  Prigodnom ceremonijom, koja je počela polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, te postrojavanjem i smotrom veterana, danas je na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović obilježena 26. godišnjica