Džaferović: OSA ne donosi odluke bez razloga

Džaferović: OSA ne donosi odluke bez razloga

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine je institucija koja radi u skladu sa zakonom, najvišim standardima iz te oblasti i u koordinaciji sa sigurnosnim službama euroatlanske zajednice, izjavio je danas Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, javlja AA.

“Iskazujem punu podršku i povjerenje radu OSA-e, uključujući i posljednju odluku o zabrani ulaska Miloša Kovića u Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Džaferović.

On je istakao da se odluke o zabrani ulaska u državu ne donose bez razloga i provjerenih saznanja.

“Komentari člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i drugih aktera iz entiteta RS, povodom ovog slučaja, predstavljaju nedopustivo i grubo uplitanje u rad obavještajno-sigurnosnih organa”, dodao je Džaferović.

Mediji u BiH javili su da su pripadnici Granične policije BiH jučer zabranili ulazak u Bosnu i Hercegovinu Milošu Koviću, beogradskom historičaru i profesoru s kontroverznim stavovima u vezi s Bosnom i Hercegovinom i entitetom RS.

-Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine u subotu su na prelazu Vardište zabranili ulazak u Bosnu i Hercegovinu profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću, potvrđeno je iz Granične službe BiH za Radio Slobodna Evropa.

U pisanom odgovoru navodi se kako je Granična policija BiH “postupala prema zakonu, te nakon što je predmetna osoba na graničnom prijelazu učitana, policijski službenik je postupio prema informaciji u sustavu, odnosno odbio ulazak predmetne osobe jučer (12.3.2022.) u 16:27, na osnovu čl. 19 st. 3 t. g Zakona o strancima BiH”.

U Graničnoj policiji još navode kako je provjera bila rutinska u evidencijama koje vode druga nadležna tijela (sudovi, tužiteljstva, sigurnosne agencije, služba za poslove sa strancima i drugi), bez preciziranja o čijoj evidenciji se radi u ovom slučaju.

Ković je izjavio za Srnu da mu je ulazak u BiH zabranjen oko 16 sati na osnovu rješenja koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

“Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio”, kazao je Ković.

Ković je branio zločine srpskih snaga u Bosni i Hercegovini kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine (uključujući i genocid) bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću.

RSE piše da je Ković 2020. bio i aktivni učesnik protesta koje je SPC organzovala u Crnoj Gori u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Vi ste danas čuvari našeg kosovskog zavjeta”, kazao je Ković pred okupljenima, među kojima je bilo i više stotina djece, na svetosavskom skupu u Budvi 28. januara 2020. Tada su sa bine upućivane i poruke da se u Crnoj Gori “brane i kosovske svetinje”.

Previous Sunčano i toplo vrijeme izmamilo brojne šetače u Sarajevu
Next Dva srebra za Edina Brankovića na takmičenju u Poljskoj

You might also like

NAŠI DANI

Kanton Sarajevo: Vlada dala saglasnost za upošljavanje novih 230 policijskih službenika

  Vlada Kantona Sarajevo danas je na prijedlog Vedrana Mulabdića, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, donijela odluku i dala saglasnost za raspisivanje javnog oglasa za prijem 230 policijskih službenika, od

NAŠI DANI

Bosanski vojnik najbolji strani polaznik Pješadijske rodovske škole u Turskoj

Pripadnik 1. pješadijskog bataljona 5. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine potporučnik Tarik Tursunović dobio je priznanje kao najbolji strani polaznik usavršavanja na Pješadijskoj rodovskoj školi, koje se od

KULTURA I UMJETNOST

Saradnja dvije Tuzle: Protokol o štampanju velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i budućim