Predrag Bastah osuđen na 35 godina zatvora  za zločine nad Bošnjacima Vlasenice

Predrag Bastah osuđen na 35 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima Vlasenice

Sud Bosne i Hercegovine je 22.3.2022. godine izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Predrag Bastah, kojom je optuženi Predrag Bastah oglašen krivim da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkom a) KZBiH, sve u vezi s članovima 29. i 180. stav 1. istog Zakona.

Optuženom Predragu Bastahu je za navedeno krivično djelo, u skladu s odredbama člana 55. stav 1. i člana 53. stav 1.KZBiH, utvrđena kazna zatvora trajanju od 20 (dvadeset) godina, dok je kao ranije utvrđena uzeta kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 (dvadeset i dvije) godine, izrečena pravomoćnom presudom Suda BiH, broj X-KR-05/122 od 4.2.2010. godine, pa je, primjenom odredbe člana 53. stav 2. tačka a) KZBiH, optuženom izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 (trideset i pet godina).

U skladu s odredbom člana 55. stav 1. i 56. KZ BiH, optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme provedeno na izdržavanju kazne po ranijoj pravomoćnoj presudi, kao i vrijeme provedeno u pritvoru, u predmetu Suda BiH, broj X-KR-05/122, počev od 28.1.2008. godine, pa nadalje.

Optuženi Predrag Bastah oglašen je krivim što je u periodu od 21.4.1992. godine do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i njegovom doprinošenju ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života (ubistvima).

Prema optuženom Predragu Bastahu odbijena je optužba u dijelu koji se odnosi na osobe obuhvaćene ranijom pravomoćnom presudom, kako je naznačeno u izreci presude, čime bi počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkom a) KZBiH, sve u vezi s članovima 29. i 180. stav 1. istog Zakona.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 (petnaest) dana od prijema pismenog otpravka iste – navedeno je u saopćenju Suda.

Previous Sarajevo: U Vijećnici otvorena izložba "Nacionalno blago Bosne i Hercegovine"
Next Općina Novi Grad neće dozvoliti gašenje preduzeća „Zrak“ najveće firme namjenske industrije sa tradicijom dužom od 70 godina

You might also like

OTPOR BOSNE

Udruženje ,,Grom u njedrima Igmana” kao simbol sjećanja na Čedomira Domuza

Na području Kantona Sarajevo počelo je s radom Udruženje za zaštitu i očuvanje lika i djela Čedomira Domuza “Grom u njedrima Igmana” kao dobrovoljna, vanstranačka, nevladina, neprofitna i nereligijska organizacija.

NAŠI DANI

Sarajevo: Otvaranju salona obradovale se i mušterije i frizeri

Vrata su mušterijama nakon duže vremena otvorili i frizerski saloni u Sarajevu. Bila je to jedna od mjera ublažavanja tokom pandemije koronavirusa koju je donio Federalni štab civilne zaštite. Saloni su

NAŠI DANI

Turska policija u velikoj akciji privela 33 osumnjičenika za špijunažu za Izrael

Turska policija provodi veliku akciju u osam provincija, uključujući i Istanbul, u kojoj su do sada slobode lišene 33 osobe osumnjičene za međunarodnu špijunažu za izraelsku obavještajnu službu Mossad, javlja