Bihać: Sve veći broj žena se odlučuje za pčelarstvo

Bihać: Sve veći broj žena se odlučuje za pčelarstvo

U posljednjih nekoliko godina sve veći broj žena se okreće samozapošljavanju kroz razne vrste obrta.

One jednostavno prate sopstvene sposobnosti i prema tome se opredjeljuju za vrstu zanimanja.

S vremenom sve dominantnije zanimanje je uzgoj pčela. Tako već sada prema podacima kojima raspolaže Udruženje pčelara Bihać, na području grada ima više od deset žena koje su pčelarstvo izabrale za profesiju.

Broj žena, kada je u pitanju poduzetništvo, a što svjedoče službeni pokazatelji, povećava se iz godine u godinu. Veliki doprinos tome dala je i Obrtnička komora USK kroz razne vidove edukacije i osposobljavanja. S obzirom da u svakom poslu žene teže perfekcionizmu, za njih prepreka nema ni kada su u pitanju takozvana „muška zanimanja“.

-To nam je potvrdio i Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK-a kazavši kako se u sve većem broju profesija i zanimanja javljaju žene koje svojim odnosom i zalaganjem potvrđuju kako ti poslovi nisu ‘rezervisani’ samo za muškarce, izvještava rtvusk.

Jedno od popularnijih je zanimanja je pčelarastvo. Bilo da je riječ o osnovnom zanimanju ili dodatnoj djelatnosti sve veći broj žena se odlučuje za uzgoj pčela. Jedna od njih je i Zekija Kozlica koja je svoju ljubav prema ovom zanimanju otkrila spontano prije 15 godina. Njen sami početak bio je skroman sa pet košnica, dok ih danas u svom posjedu Zekija ima više od 60.

Kako je ovom prilikom poručila svim ženama koje imaju dovoljno vremena, ne rade ili nemaju posao, da konzumiraju manje ‘fejsbuka i besmislica a zametnu malo pčela i uživaju zanimajući se za proizvodnju meda’.

Previous Rusija upozorila Hrvatsku nakon izjava ministra vanjskih poslova
Next Odluka o ubrzanom prijemu BiH u EU bila bi upisana u historiju Evrope kao mudra i strateška

You might also like

ŽIVOT

Narod traži domaće, janjci idu kao halva (Video)

Salem Abazović iz Bistrice kod Gornjeg Vakufa/Uskoplja ima 300 ovaca i odlično živi od uzgoja mesa. Njegovi janci prodaju se između 300 i 450 KM i jako je zadovoljan. “Narod

Ekonomija/Biznis

Bosnaplast na evropskom tržištu poznat kao dobar proizvođač i dobavljač

Zahvaljujući radu, edukaciji i inovacijama u koje se puno polaže, Bosnaplast je postala vodeća kompanija na polju prerade polietilena i PVC-a u Bosni i Hercegovini. Proizvode plasiraju širom Bosne i Hercegovine,

Ekonomija/Biznis

U prvom krvartalu 2018. godine Tešanj izvezao 365 miliona KM

  “Njegovanje rada i radne kulture čini 70 posto uspjeha Tešnja. Druga stvar je da ovdje privrednici znaju odabrati partnere i nije ih stid pitati s kim rade”, ovako komentariše