Njemačka ministrica odbrane posjetila Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine

Njemačka ministrica odbrane posjetila Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, primio je 4. maja 2022. godine u službenu posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa ministricom odbrane Christine Lambrecht.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, između ostalih, prisustvovali su i zamjenici ministra odbrane BiH Mijo Krešić i Mirko Okolić i ambasadorica SR Njemačke Nj.E. Margret Maria Uebber.

U fokusu razgovora bile su teme bilateralno-odbrambene saradnje dviju zemalja, bh. puta ka evropskim i evroatlantskim integracijama, dosadašnjeg i budućeg doprinosa oružanih snaga dviju zemalja u operacijama podrške miru i značaju EUFOR-ove misije Althea u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnim sigurnosnim dešavanjima u Evropi i njihovom uticaju kako na Bosnu i Hercegovinu tako i na zemlje Zapadnog Balkana, te aktuelnim zbivanjima u Ukrajini.  

Izrazivši dobrodošlicu ministrici Lambrecht i članovima delegacije Ministarstva odbrane SR Njemačke, ministar Podžić je istakao dobru i kontinuiranu sаradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja. „Savezna Republika Njemačka, kao zemlja članica NATO-a i zemlja Evropske unije, respektabilan je i dokazan partner Bosni i Hercegovini, što je i potvrđeno kroz razne projekte i inicijative“, rekao je ministar Podžić. Ukazao je na važnost podrške SR Njemačke po pitanju školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u toj zemlji te obostrane saradnje u području verifikacije i kontrole naoružanja. Posebno je izrazio zahvalnost SR Njemačkoj na vrijednim donacijama koje su realizirane u prethodnom periodu kroz različite projekte, a koje se, između ostalog, odnose na opremanje Oružanih snaga BiH, posebno u procesu deminiranja, opremanja helikoptera UH1, kao i uređenja infrastrukture na pet lokacija Oružanih snaga BiH.

U kontekstu aktuelnih zbivanja u Ukrajini, osuđujući napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ministar Podžić naglasio potrebu još jače saradnje i izgradnje povjerenja zemalja članica Evropske unije na putu očuvanja mira i stabilnosti, ističući stabilnost Evrope kao prioritet.

Ministrica odbrane Christine Lambrecht srdačno se zahvalila na prijateljskom dočeku u Bosnu i Hercegovinu, u ovom, kako je kazala, “teškom trenutku”, ukazujući na trenutnu situaciju u Ukrajini. Izražavajući žaljenje zbog stradanja u Ukrajini, također je istakla da SR Njemačka ne smije zaboraviti i druge regije svijeta, posebno naglašavajući važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu. U tom pogledu izrazila je želju da SR Njemačka pomogne Bosni i Hercegovini u procesu približavanja Evropskoj uniji, a za to je istakla nužnost stabilnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Srdačno se zahvalila i na angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnoj misiji u Afganistanu i ponudila daljnju pomoć u obuci i školovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u SR Njemačkoj.

Na kraju sastanka, ministar Podžić se zahvalio ministrici Lambrecht za otvoren i konstruktivan razgovor i izrazio nadu da će današnji sastanak doprinijeti jačanju saradnje i dati doprinos boljem međusobnom razumijevanju. „Ovo partnerstvo i saradnja su dobar put za jačanje stabilnosti i sigurnosti te ostvarenje naših integracijskih težnji, što posebno dobija na značaju u izazovnim i kriznim vremenima koje naša regija, Evropa, a i svijet, upravo proživljavaju“, zaključio je ministar Podžić.

Previous Promoviran projekat “Grbavica – 30 godina nakon“
Next U Grazu se oprostili od Osima uz pjesmu“Kad ja pođoh na Bentbašu” i uzvike na bosanskom

You might also like

NAŠI LJUDI

S. Makedonija: “Srebreničkim cvijetom” Bošnjaci Velesa odali počast žrtvama genocida

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u bošnjačkom selu Gornje Orizare u općini Veles u Sjevernoj Makedoniji hortikulturno je uređen dio prostora parka u obliku “Srebreničkog cvijeta”. Predsjednik Mesne zajednice

NAŠI DANI

Miro Lazović o jednom činu Alije Izetbegovića: Ljudski, moralno i čestito. Nešto što me učvrstilo u daljnjoj borbi za Bosnu i Hercegovinu

„Sada ću prvi put ispričati jednu scenu…Kada je padala Srebrenica, Žepa…Dramatično vrijeme, juli ’95…“ Političar Miro Lazović: Video: Televizija5

NAŠI DANI

Novalić: Omogućena isplata jednokratne podrške penzionerima 5. augusta

Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Uredbu o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovom uredbom uređuje se isplata novčanog iznosa penzije