Sarajevo: Evropska alijansa novinskih agencija suspendovala ruski ‘TASS’

Sarajevo: Evropska alijansa novinskih agencija suspendovala ruski ‘TASS’

Predsjednik Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) Clemens Pig izjavio je u Sarajevu da je na današnjoj vanrednoj Generalnoj skupštini alijanse potvrđena suspenzija iz članstva ruskoj agenciji TASS.

Na pres-konferenciji nakon Generalne skupštine Pig je naveo da je svrha novinskih agencija distribucija provjerenih i pouzdanih vijesti, a EANA u ovim teškim vremenima ima obavezu prema patnjama Ukrajine. 

Izrazio je u svoje lično ime i uime EANA-e punu solidarnost, saosjećanje i podršku ukrajinskoj agenciji Ukrinform s kojom usko sarađuju.

Pig je pojasnio da je na prethodno održanoj Proljetnoj konferenciji EANA-e zaključeno da agencije moraju pojačati svoje prisustvo u javnosti i stvoriti svijest o njihovoj važnosti kad su u pitanju provjereno i pouzdano izvještavanje o događajima u svijetu.

– Također, neke agencije su već uvele, a i ostale ohrabrujemo da uvedu servise za provjeru činjenica a EANA može pružiti pomoć u njihovom uspostavljanju kako bi agencije imale dodatni izvor prihoda – dodao je Pig. 

Istakao je da je zaključeno i da treba pojačati saradnju između agencija jer osjećaju jak ekonomski pritisak na svoje poslovanje a uprave moraju osigurati da novinari mogu slobodno obavljati svoj posao. 

Pig je poručio da je saradnja potrebna i na tehničkom nivou kako bi agencije bile spremne za ono što donosi budućnost.

Podsjetio je da je u periodu pandemije zbog moći koju imaju društvene mreže došlo do pojačavanja postojećeg fenomena dezinformacija, teorija zavjere i podjela u društvu, što je bila i polazna tačka konferencije. 

– Novinske agencije u Evropi daju veliki doprinos u distribuciji provjerenih i pouzdanih vijesti, iako su “nevidljive” ili u sjeni medija koji se koriste svakodnevno – rekao je Pig.

Zahvalio je FENA-i direktoru Elmiru Huremoviću za gostoprimstvo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini koje su upriličili za 32 novinske agencije koje čine EANU.

Istakao je da ga je posebno dojmilo arhitektonsko remek dijelo sarajevske Vijećnice u kojoj im je bio priređen doček.

Video: Fena
Previous Ministrica Bisera Turković razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije
Next Mesić: Politika se mora voditi u Bosni i Hercegovini, u glavnom gradu Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Inžinjerijska jedinica OS Bosne i Hercegovine ispraćena u Sloveniju

Nakon provedenih zakonskih procedura za angažovanje raspoloživih kapaciteta Oružanih snaga BiH, dana 11. augusta 2023. godine sa lokacije kasarne „Kozara“ Banja Luka, Oružane snage BiH su ispratile Inžinjerijsku jedinice privremenog

SANDŽAK

Fondacija “Alija Izetbegović” donirala sandžačkim opštinama vizire za borbu protiv koronavirusa

Fondacija “Alija Izetbegović” iz Sarajeva donirala je 500 vizira za borbu protiv koronavirusa u sandžačkim opštinama. Medicinska pomoć uručena je danas posredstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, javlja

NAŠI DANI

Kurti: Teroristi koji su izveli napade trenirali su u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije

Na slici: Teroristi koji su izveli napade trenirali su u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije, – 4 dana pre napada. Ostale vježbe su održane u bazi Kopaonik.