Podrinje u vremenu agresije: Abdulaha Buljubašića su živog nabili na kolac

Podrinje u vremenu agresije: Abdulaha Buljubašića su živog nabili na kolac

Mehmed Pargan, novinar i književnik rodom iz Zvornika podsjetio je na stravičan zločin koji se desio tokom agresije u zvorničkom mjestu Divič.

-Ovih dana će se napuniti 30 godina od smrti Abdulaha Buljubašića Bubice, koga su četnici, na Diviču, živog nabili na kolac. Da. Baš tako. Teško je u to povjerovati, ali to se desilo.

Ovih dana je iz zatvora trebao biti pušten i posljednji ratni zločinac, osuđen pred Specijalnim sudom u Beogradu, za ovaj zločin i zločine u Domu kulture u Čelopeku. Pripadnici jedinice Žute ose, tokom juna 1992. godine, ubili su najmanje 19 civila u Čelopeku, a Buljubašića su satima mučili. Pred sudom je ovaj čin nabijanja na kolac opisan do najsitnijih detalja.

Bio sam 2007. i 2008. godine na tom suđenju u Beogradu i još mi nije jasno nasmijano lice Ivana Koraća, dok je pričao o tome kako je s ponosom to radio, imajući obavezu da nosi barjak, koji mu je predao njegov đed, četnik.

Još manje shvatam nas, jer o ovoj priči, ni 30 godina poslije, nigdje ništa ne možete pročitati – napisao je Pargan.

Previous Quo Vadis, Turska?!
Next Izvoz grafičke i papirne industrije Bosne i Hercegovine veći za 46 posto

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Atmosfera u društvu u Srbiji ista kao u vrijeme kad se genocid u Srebrenici dešavao

Odnos Srbije prema Srebrenci “važan je ne samo za nas i naše društvo, već i za cijelu Evropu, važno je da se shvati da taj genocid nije samo naše balkansko

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

25. godišnjica “žive lomače” u Pionirskoj: O kostima živo spaljenih Višegrad šuti

U Višegradu je počelo obilježavanje 25. godišnjice od zločina počinjenih nad Bošnjacima ovog grada. U organizaciji Udruženja “Žena – žrtva rata” i ove godine zajedno se obilježavaju godišnjice “živih lomača”

NAŠI DANI

Godišnjica zločina u Zaklopači: Gotovo identična sudbina stanovnike Zaklopače je zadesila i 1942.

Proteklo je 30 godina od krvavog zločina u mjestu Zaklopača koje se nalazi pored magistralnog puta Vlasenica – Milići.  Tog 16. maja 1992. godine pripadnici srpskih jedinica iz Milića u