Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

Toplotni val, drugi u svega mjesec dana pogodio je Bosnu i Hercegovinu. Posebno visoke temperature zraka su na jugu zemlje, gdje bukte požari od Konjica do Čapljine, čijem širenju doprinose enormne vrućine, javlja AA.

Bez obzira na vremenske nepogode, u Mostaru građevinski radnici rade po temperaturama koje na suncu dostižu rekordne vrijednosti, u što smo se uvjerili danas na Španskom trgu.

Gradu na Neretvi u vrelim danima ne nedostaje ni turista. Susreli smo ih u starom dijelu gradu. Neki su zajedno s Mostarcima osvježenje tražili u Neretvi, na platou ispod Starog mosta. Hlad je danas najtraženiji, u što smo se uvjerili kod Koski Mehmed-pašine džamije. Stari termometar u ovom dijelu Mostara danas je malo prije 14 sati pokazivao 39 stepeni Celzijusa.

Meteorolog Zoran Zadro najavljuje blagi pad temperatura već u noći s nedjelje na ponedjeljak, a vrelina bi se u Hercegovinu prema njegovim predviđanjima trebala vratiti sredinom naredne sedmice.

“Glavni uzrok vala vrućine u Bosni i Hercegovini je suptropska zračna masa koja je bila stacionirana na sjeveru Afrike i pokrenula se prema jugoistoku i jugu Evrope. Slične situacije imali smo mnogo puta do sada. Na sreću blago osvježenje stiže s nedjelje na ponedjeljak, i to za nekih tri do pet stepeni Celzijusa, a dojam svježeg vremena pojačavat će sjeverositočni vjetar i bura, što bi se trebalo zadržati do srijede, nakon čega slijedi novi val vrućine”, rekao je Zadro.

Medicinske ustanove u Hercegovini bilježe porast intervencija tokom toplotnog vala. Povišena temperatura, glavobolja i malaksalost najčešći su simptomi s kojim se javljaju građani. Ljekari savjetuju prilagođavanje nastaloj situaciji te strogo poštivanje svih preporuka.

“Važno je konzumirati laganu hranu, uz unos većih količina tečnosti, po mogućnosti da se ne radi o alkoholnim i gaziranim pićima, kako bi se izbjegla dehidracija. Važan je i boravak u prozračenim prostorijama, a još važnije izbjegavati izlaske na otvoreni prostor u periodima kada su visoke temperature, od 10 do 17 sati. Također, preporučujemo i adekvatnu odjeću – nešto laganije od pamuka te nošenje naočara, kapa i šešira. Pacijenti koji imaju hronične probleme moraju se pridržavati redovne terapije”, izjavio je doktor Junuz Ajdinović iz Hitne pomoći Doma zdravlja Mostar.

Previous Mahmutbegović učestvovala u pohodu 'Put spasa Vrbanja 1993.'
Next Komšić i Dunović u Italiji prisustvovali otvaranju spomen obilježja 'Cvijet Srebrenice'

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Ski centar ‘Ponijeri’ spreman za novu skijašku sezonu

Skijaški centar Ponijeri kod Kaknja potpuno spremno dočekuje početak nove skijaške sezone u tom, inače i jedinom skijaškom centru u Zeničko-dobojskom kantonu, ali nove sniježne padavine nisu bile dostatne i

BH RAZGLEDNICA

Dan bosanske državnosti obilježen i na kraljevskom Bobovcu

Bobovac – mjesto gdje su nekada stolovali bosanski kraljevi.  Videoprilog FTV.

TURIZAM

Domaće turističke agencije imaju veliko interesovanje klijenata

Prvomajski praznik idealna je prilika koju će mnogi građani Bosne i Hercegovine iskoristiti za putovanje. Zainteresiranost  vlada za Jadran a, kako kažu u turističkim agencijama, Istanbul se uvijek traži.  Ahmed