Major Ilić iz Petog korpusa

Major Ilić iz Petog korpusa

Čitavo vrijeme operacije “Sana”, a to je posljednja ofanziva Petog korpusa naše armije, na glavnom isturenom komandnom mjestu nalazio se major Drago Ilić.

Bio je i u Sanskom Mostu dok su vođene borbe prema Prijedoru. Komandant tog pravca bio je major Hilmija Suljić, a neprekidno je s njim bio llić, čije su sugestije i prijedlozi bili dragocjeni. 

Nisam ovdje jedini Srbin, a medu starješinama imamo oficire raznih nacionalnosti, kaže bivši kapetan JNA.

U vrijeme socijalističke Jugoslavije bio je kapetan u Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Rodom je iz Šipova, a odrastao je u Jajcu. Izbijanje ratnih dejstava ga je zateklo u Bihaću, gdje se već u aprilu 1992.godine pridružuje Teritorijalnoj odbrani Bihaća.

Iako je mogao na hiljadu načina da napusti Bihać, to nije učinio i ostao je sa svojim Bišćanima u dobru i zlu. Nije otišao niti u posjetu porodici koja je bila u inostranstvu. Naprotiv, porodicu je doveo u Bihać. Čitavo vrijeme rata je proveo na terenu, na ratištu te je učestvovao u gotovo svim ratnim operacijama 5. korpusa.

Najviše kao načelnik artiljerijsko – raketne jedinice protivvazdušne odbrane. Kako navodi, nije učestvovao u pješadijskim borbama, jer je zadatak njegove jedinice bio da brani nebo iznad slobodne bihaćke teritorije. Prema njegovom svjedočenju tokom rata su oborena tri srpska aviona, dok ih je dosta ometeno da djeluju. Ipak, tokom operacije “Sana 95” njegova jedinica je pružala i artiljerijsku podršku pješadijskim napadima 5. korpusa.

O Iliću je pisao novinar Šefko Hodžić oktobra 1995., a znatno kasnije i drugi temeljem te priče

Previous Rukometaši Bosne i Hercegovine počeli pripreme za susrete sa Slovenijom i Crnom Gorom
Next Komšić osporava Schmidtovu odluku na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

You might also like

OTPOR BOSNE

U Živinicama obilježena godišnjica odbrane naftnog terminala

Na danšnji dan, prije trideset dvije godine pripadnici Stanice javne bezbjednosti Živinice, odlukom Vlade Republike Bosne i Hercegovine spriječili su odvoz oko 15 miliona litara nafte i naftnih derivata iz

NAŠI DANI

U Bihaću obilježena 31. godišnjica formiranja 5. korpusa ARBiH

U Bihaću je danas obilježena 31. godišnjica od formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Delegacije kantona, gradova i općina položile su cvijeće su mezarluk prvog ministra vanjskih poslova

OTPOR BOSNE

Potvrđena oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću

Ramiz Dreković, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobođen je svih optužbi, saznaje Politicki.ba. U drugostepenom postupku, Sud Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio prvostepenu presudu.