U Biblioteku Sarajeva svake godine se upiše između 8.000 i 10.000 novih korisnika

U Biblioteku Sarajeva svake godine se upiše između 8.000 i 10.000 novih korisnika

Svake godine se u Biblioteku Sarajeva upiše između 8.000 i 10.000 novih korisnika. Na godišnjem nivou zabilježimo između 100.000 i 130.000 posjeta, a kada je riječ o posudbi bibliotečke građe to je između 110.000 i 150.000 bibliotečkih jedinica – kazala je Feni Amela Đelilović-Malešević, voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga JU Biblioteka Sarajevo.

U sastavu JU Biblioteka Sarajeva je šesnaest pozajmnih odjeljenja i dvije specijalne čitaonice (Američki kutak i Njemačka čitaonica), a korisnici bibliotečkih usluga su različitih starosnih grupa koji posuđuju različite vrste publikacija.

– Posuđuju se knjige namijenjene najmlađim korisnicima (slikovnice i enciklopedije). Učenici osnovnih i srednjih škola posuđuju obavezne lektirne naslove i publikacije koje čitaju u slobodno vrijeme, studenti stručne knjige iz svih naučnih disciplina, a akademski građani i penzioneri najnovija izdanja beletristike, najnovije knjige bosanskohercegovačkih autora i autora iz regije, naučno-popularnu literaturu – kazala je Đelilović-Malešević.

Pored bogatog fonda domaće i svjetske književnosti, korisnicima je dostupna i stručna literatura iz svih oblasti prirodnih i društvenih nauka, kao i referentna građa.

– Osim fonda u slobodnom pristupu, Biblioteka ima i posebno čuvanu bibliotečku građu pohranjenu u specijalnim depoima i dostupnu isključivo u čitaonici. U Centralnoj čitaonici dostupna je dnevna štampa i časopisi kao i pristup digitalnom izdanju dnevnih novina – kazala je ona.

Korisnicima je omogućeno i korištenje elektronskog kataloga i mobilne aplikacije mCOBISS koja omogućava pristup informacijama o građi u bibliotekama, kao i pregled pozajmljene građe i produženje roka pozajmice, rezervaciju građe, pregled i otkazivanje rezervacija, retrospektivu pozajmljene građe, pregled dugovanja i ograničenja, prijem e-obavještenja, pretraživanje i pregled informacija o bibliotekama, prikaz lokacije biblioteke na karti i smjernice za put do izabrane biblioteke, pohranjivanje omiljenih knjiga na Mojoj polici i slično.

– Također, korisnici imaju mogućnost pozajmljivanja elektronskih čitača knjiga; mikro računara (micro:bit); online pristup digitaliziranoj kolekciji starih i rijetkih knjiga, periodičnih publikacija, dokumenata i druge građe o Sarajevu i Bosni i Hercegovini; te online referalni centar i servis “Pitajte bibliotekara” koji omogućava komunikaciju korisnika s bibliotekarima i predstavlja model moderne i efikasne komunikacije u cilju pronalaženja i korištenja informacijskih izvora i usluga, pružanja pomoći u pretraživanju bibliotečkih kataloga i sekundarnih izvora (bibliografija, vodiča) i pomoći pri izradi bibliografskih popisa na određenu temu, složenih tematskih i retrospektivnih pretraživanja – istakla je Đelilović-Malešević.

Kako Biblioteka ima i značajnu ulogu u doprinosu unapređenja obrazovnog nivoa stanovništva i očuvanju kulturne baštine, kao kulturno, informacijsko i multimedijalno središte Sarajeva svojim građanima, a i gostima grada, osigurava pristup informacijama i kulturnim sadržajima za potrebe stručnog i naučnog rada, cjeloživotnog učenja, informiranja i razonode.

– Biblioteka Sarajeva prati aktuelnu izdavačku produkciju i nabavlja nove naslove za korisnike. Ne treba zanemariti bibliotečku građu koju Biblioteka Sarajeva dobiva redovito putem poklona naših korisnika i građana Kantona Sarajevo kao i poklone drugih biblioteka i institucija – kazala je Đelilović-Malešević.

Govoreći o korisnicima Biblioteke Sarajeva, ona je napomenula da oni poštuju rokove iznajmljivanja bibliotečke građe a posebno stalni dugogodišnji korisnici.

Istakla je da JU Biblioteka Sarajeva kontinuirano radi na digitalizaciji vrijedne bibliotečke građe te sarađuje i s drugim kulturnim institucijama koje su svojim arhivskim primjercima i digitalnim resursima dijelom upotpunile zbirke/fondove Biblioteke (i obratno).

– S ciljem boljeg pristupa građi i njenog očuvanja najprije se počelo sa digitalizacijom vlastite zbirke. Ipak, riječ je o manjim, odabranim dijelovima fonda jer Biblioteka nije bila u stanju ekonomski pokriti visoke troškove ovakvih projekata. Također, Biblioteka je u mogućnosti digitalizirati jedino stare i raritetne knjige, s obzirom na ograničenja propisana Zakonom o autorskom pravu – kazala je Đelilović-Malešević.

Dodala je da su nakon procesa digitalizacije neke publikacije postale i javno dostupne, bilo putem interneta (na matičnoj web stranici Biblioteke – www.digital.bgs.ba) bilo kao specijalno/digitalizirano izdanje na optičkom nosaču zapisa (CD, DVD).

– Iako je Biblioteka Sarajeva učestvovala u par zajedničkih projekata, evidentno je da, nažalost, kulturne institucije u BiH digitalizaciju uglavnom rade pojedinačno, ne postoji koordiniran sistem, tako da se ne zna koliko je (i kojih) ukupno digitaliziranih knjiga i dokumenata. Ipak, nadati se da će se situacija u budućnosti popraviti i u tom segment – istakla je Đelilović-Malešević.

Javna ustanova Biblioteka Sarajeva jedna je od 13 ustanova kulture u Kantonu Sarajevo. Ima mrežu od 16 pozajmnih odjeljenja disperziranih na prostoru Kantona, 10 čitaonica, te posebne depoe za čuvanje vrijedne i raritetne građe i periodičnih publikacija. 

Previous Fojnička porodica Mračkić na imanju uzgojila 300 tona krompira, 40 tona luka, 30 tona tikve..
Next BHANSA objavila natječaj za kontrolore zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini

You might also like

HISTORIJA

20. novembar – Dan Sandžaka

BNV organiziralo prijem i dodjelu književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ povodom Dana Sandžaka Večeras je u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održan svečani prijem povodom Dana Sandžaka. Ovaj događaj posvećen

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Promocija knjige “Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi” u četvrtak u Mostaru

Promocija knjige “Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi” autora Ismaila Palića i Mirele Omerović, u organizaciji Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” i Narodne biblioteke Mostar, bit će upriličena

HISTORIJA

Tragom pisane baštine BiH – Rukopisi Crkve bosanske

Kratki prikaz sredjevjekovnih rukopisa za koje se sigurno zna da su pripadale Crkvi bosanskoj, da li po sačuvanom kolofonu sa imenom pisara “krstjanina” ili po vlasniku koji je bio bogumil